fotbolls em 2024 tröja

Här är favoriterna inför EM 2024

Inför Europamästerskapet i fotboll 2024 i Tyskland har flera lag pekats ut som favoriter att lyfta bucklan. Bland de hetaste kandidaterna finns ändå oftast värdnationen Tyskland, regerande världsmästarna Frankrike och ett revanschsuget England.

Frankrike kommer till mästerskapet med ett stjärnspäckat lag lett av den nye lagkaptenen Kylian Mbappé. Les Bleus har utan tvekan ett av turneringens vassaste anfall och har en bred trupp fylld av kvalité till bredden. Frågetecknen kring vissa nyckelspelares form och skadebekymmer, som mittfältaren N’Golo Kanté, oroar dock en del franska supportrar.

mbappe med vm bucklan 2018

England har sett stabila ut under förbundskapten Gareth Southgate och lär vara revanschsugna efter finalförlusten i EM 2020 där man verkligen var värda guldet enligt de flesta. Unga talanger som Jude Bellingham och Bukayo Saka förväntas ta ännu större roller, medan Harry Kane såklart är given i anfallet. Trots avsaknaden av en kreativ spelfördelare på mittfältet tror många att Englands fysiska och tempofyllda spel kan räcka långt.

Hemmanationen Tyskland kan aldrig räknas bort, särskilt inte på egen mark. Nya förbundskaptenen Julian Nagelsmann hoppas leda “Die Mannschaft” till första EM-guldet sedan 1996. Frågan är om Nagelsmann hinner sätta sin prägel på laget och om Tysklands form från Nations League-spelet håller i sig.

I övrigt så brukar Spanien och Portugal såklart alltid vara med och slåss i toppen. “La Roja” har ett ungt och hungrigt lag som vann Nations League förra året, medan Portugal fortfarande har superstjärnan Cristiano Ronaldo som en avgörande faktor. Belgiens “gyllene generation” gör troligen sin sista turnering tillsammans och hoppas äntligen infria förväntningarna.

Bland de mer otippade lagen finns Kroatien som nådde VM-semifinal i vintras. Luka Modric och company kan mycket väl överraska igen. Även Danmark, Nederländerna och Italien lär vilja vara med och utmana om medaljerna.

Oavsett vilket lag som står som segrare den 14 juli på Olympiastadion i Berlin lär vi få se en högklassig och underhållande turnering med Europas bästa spelare och nationer. Frågan är vem som har nerver och kvalité nog att gå hela vägen.

Facebook
Twitter
Picture of Erik Nilsson

Erik Nilsson

Mitt namn är Erik och jag ansvarar för innehållet här på Fotbollskorren.se. Jag har jobbat med sportjournalistik i över 10 år och har varit på över 250 matcher live ifrån Allsvenskan och Superettan.