lionel messi

Har Lionel Messi autism? Läs sanningen här

Lionel Messi har länge varit föremål för spekulationer om huruvida han har autism eller inte. Fotbollskorren har kollat upp ryktena för att få rätsida på frågan om Messi har Autism eller varför isåfall folk tror det.

Ursprunget till ryktena

Spekulationerna kring Messis eventuella autism kan spåras tillbaka till 2013 första gången enligt vår research, när en brasiliansk journalist antydde att Messi hade diagnostiserats med Aspergers syndrom vid 8 års ålder. Den här obekräftade uppgiften spreds snabbt och ledde till fler diskussioner om Messis beteende och personlighet, framförallt i sociala media.

Observerade beteenden

Vissa har pekat på Messis blyghet och tillbakadragna natur som möjliga tecken på någon grad av autism. Han har beskrivits som extremt fokuserad på fotbollen och har fått smeknamnet “el pequeno mudito” (den lilla stumma) på grund av sin tystlåtenhet. De här egenskaperna har av vissa tolkats som potentiella indikationer på autism, vilket jag kan tycka känns lite överdrivet.

Expertutlåtanden och dementin

Trots spekulationerna som pågått under många år så finns det inga officiella bevis för att Messi har autism. Dr Diego Schwarzstein, en endokrinolog som behandlade Messi under hans barndom, har bestämt tillbakavisat ryktena: “Leo har aldrig diagnostiserats med Aspergers eller någon annan form av autism. Detta är verkligen löjligt.”

messi med guldbollen

Messis kända medicinska tillstånd

Det enda officiellt bekräftade medicinska tillståndet som Messi har är tillväxthormonbrist (GHD), som diagnostiserades under hans barndom och behandlades då med hormoninjektioner. Det är förmodligen orsaken till varför han är så kort, men detta tillstånd är alltså inte relaterat till autism som du nog kan räkna ut själv.

Vikten av professionell diagnos

Det är viktigt att komma ihåg att autism är ett komplext neuroutvecklingsmässigt tillstånd som kräver en omfattande utvärdering av kvalificerade yrkesverksamma inom exempelvis hälsovården och sjukvården för att diagnostiseras på rätt sätt. Att dra slutsatser baserat på offentliga observationer eller rykten är varken rättvist eller korrekt och såklart är det något som sociala medier lätt spinner vidare på.

Min slutsats här

Baserat på all tillgänglig information som jag lyckats hitta så finns det inga bevis som stöder påståendet att Lionel Messi har autism. Varken Messi själv eller hans familj har bekräftat någon sådan diagnos. Det är viktigt att respektera individers privatliv och undvika att spekulera om medicinska tillstånd utan konkreta bevis. Förhoppningsvis kan den här artikeln ta död på rykten om spridits felaktigt i detta fall.

Facebook
Twitter
Bild av Erik Nilsson

Erik Nilsson

Mitt namn är Erik och jag ansvarar för innehållet här på Fotbollskorren.se. Jag har jobbat med sportjournalistik i över 10 år och har varit på över 250 matcher live ifrån Allsvenskan och Superettan.