Så ska Sverige spela för att ta sig till VM i Qatar 2022

Sverige mot Tjeckien på Friends Arena den 24 mars 2022 i en första match som Sverige måste vinna för att ta sig till VM i Qatar, smaka på den. 

Det som så länge såg så väldigt bra ut för svensk del i gruppspelet gled ur våra händer när vi förlorade både mot Grekland och Georgien på bortaplan. 

Förlusterna innebar till slut att vi knep andraplatsen i gruppen och att vi fortsatt har allt i våra egna händer för att kvalificera oss för den kommande fotbollsfesten i Qatar.

Hur som helst, den 26 november så lottades det de 3 olika slutspelsträden A, B och C och där Sverige lottades in i slutspelsträd B tillsammans med Tjeckien, Ryssland och Polen.

 Då Sverige är seedat och Tjeckien är ett av de oseedade lagen så blir också detta Sveriges första nöt att knäcka för att det överhuvudtaget ska finnas en chans till en blågul fotbollsfest i Qatar. 

Borta är även tidigare dubbelmöten i playoff till VM utan nu avgörs allt i en enda match mellan Sverige-Tjeckien och Ryssland-Polen där vinnarna i dessa två möten sedan gör upp om den enda platsen till att få spela VM i Qatar 2022.

För att klargöra detta ytterligare så är det endast ett enda lag av Sverige, Tjeckien, Ryssland och Polen som kommer att ta sig till VM. 

Om Sverige ska ta sig till VM så behöver man först och främst alltså vinna mot Tjeckien den 24 mars och sedan även besegra vinnarna i mötet Ryssland-Polen, den direkt avgörande matchen gällande vilket lag som kan hämta ut matchbiljetten till VM spelas den 29 mars.

Om Sverige skulle vinna mot Tjeckien så kommer en direkt avgörande bortamatch att vänta oavsett om Sverige skulle få möta Ryssland eller Polen då även detta lottades fram 26 november i Fifas högkvarter i Zürich, Schweiz.

Det kunde ha blivit än värre för svensk del

Även om en eller två otroligt tuffa matcher väntar för svensk del så kunde vägen till VM i Qatar till och med blivit än tuffare. I slutspelsträd C så lottades både Italien och Portugal in. I slutspelsträd C så möts Italien-Nordmakedonien och Portugal-Turkiet.

Här har den snabbe redan räknat ut att det redan står klart att någon av stormakterna Italien eller Portugal kommer att missa fotbollsfesten i Qatar.

Något som också står klart till Sveriges kommande match mot Tjeckien och även i en eventuell “finalmatch” mot Ryssland eller Polen är att Sverige måste våga satsa offensivt.

Även om Sverige av tradition alltid byggt sitt spel på en tät defensiv och på ett bra kontringsspel så blir detta svårt att lyckas med ännu en gång.

Sverige har sällan eller aldrig haft ett sådant starkt offensivt lag på pappret och där förbundskapten Andersson på ett synnerligen osvenskt sätt måste våga nyttja denna offensiv på bästa sätt. 

Spelare som Alexander Isak och Dejan Kulusevski anser vi givna i startelvan för Sverige då det kommer att behövas många och snabba löpningar bakom Tjeckiens aningen stabbiga backlinje.

Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, är redo för inhopp i anfallet och ska vara första anfallare att byta in.

Någon som måste få fria tyglar på mittfältet (utan att bytas ut i förtid) är såklart Emil “Foppa” Forsberg. “Foppa” är Sveriges motor och mest kreativa kraft på mittfältet och måste få spela matchtiden ut om detta krävs. 

Vi på fotbollskorren.se skulle gärna se att Bolognas Mattias Svanberg och AZ Alkmaars Jesper Karlsson också tar varsin plats på mittfältet tillsammans med “Foppa” och Albin Ekdal.

Så vill Fotbollskorren att försvaret ser ut

Victor Nilsson Lindelöf är given som mittlås i laget och behöver utan tvekan få ordning på både sitt eget försvarsspel och den övriga backlinjens försvarsspel för att det ska kunna bli något svenskt deltagande i Qatar 2022.

Är Filip Helander frisk och kry efter sin knäoperation så är han också Fotbollskorrens val som mittlås tillsammans med VNL. Ludwig Augustinsson ser också tämligen självklar ut som vänsterback även om undertecknad gärna skulle se franska Lilles back, Gabriel Gudmundsson, våga utmana om platsen som vänsterback.

En riktigt bra högerback till startelvan efterlyses, i dagsläget så känns det som att Newcastles Emil Krafth, ligger närmast till att ta en starttröja till matchen mot Tjeckien. Robin Olsen är given som sista utpost.

Det tåls att sägas igen, vi har det mest offensiva svenska lag någonsin, det gäller bara för Janne Andersson med stab att våga nyttja detta fullt ut. Sveriges akilleshäl är försvarslinjen framför Robin Olsen.

Under förutsättning att alla spelare är friska och krya så ser Fotbollskorrens laguppställning i kommande playoffmöte mot Tjeckien den 24 mars 2022 ut som följer:

                                                                  4-4-2
                                                          Robin Olsen
            Ludwig Augustinsson   Victor Nilsson Lindelöf    Filip Helander    Emil Krafth
Jesper Karlsson    Albin Ekdal    Mattias Svanberg    Emil Forsberg
                                        Alexander Isak    Dejan Kulusevski

En riktigt kittlande uppställning som hade varit otroligt spännande att se (även om denna aldrig kommer att vågas) är:

                                                                  3-4-3
                                                            Robin Olsen
                     Ludwig Augustinsson    Victor Nilsson Lindelöf    Emil Krafth
               Jesper Karlsson    Albin Ekdal    Mattias Svanberg    Emil Forsberg
                        Alexander Isak    Zlatan Ibrahimovic    Dejan Kulusevski

Facebook
Twitter
Picture of Erik Nilsson

Erik Nilsson

Mitt namn är Erik och jag ansvarar för innehållet här på Fotbollskorren.se. Jag har jobbat med sportjournalistik i över 10 år och har varit på över 250 matcher live ifrån Allsvenskan och Superettan.