dortmunds gula vägg mot capello och real madrid

Real Madrid har fördel i Champions League finalen

Real Madrid är storfavoriter till att vinna årets Champions League final. De har dominerat spanska ligan och har länge varit favoriter till att även vinna Champions League. Motståndarna, Dortmund, har däremot imponerat i sin väg fram till finalen och slagit ut storlag som exempelvis PSG.  

Den första juni spelas årets final i Champions League på Wembley i London. Kampen står mellan det lag som vunnit Champions League allra flest gånger, Real Madrid, och ett lag som bara vunnit en enda gång Dortmund. 

Real Madrid i toppform

Att Real Madrid skulle nå årets final var av många experter ganska väntat. De har dominerat den spanska ligan under säsongen 2023/2024 och ledde med hela 14 poäng före Barcelona när det bara återstod tre matcher av säsongen. Då hade de även vunnit fem av de fem senaste matcherna. 

Sista matchen spelar Real Madrid den 25:e maj mot Real Betis. En match som därmed enbart avgör hur många poäng som laget kommer att vinna ligan med.  

Dortmund har överraskat

Att Dortmund nådde finalen i Champions League var för de flesta mera oväntat. Laget spelar sin sista match i årets Bundesliga den 18:e maj och kommer sluta på en femteplats oavsett resultat. Detta eftersom de, inför matchen, hade 14 poäng mer än Eintracht Frankfurt, på en sjätteplats och fyra poäng mindre än RB Leipzig på en fjärdeplats. Inför den här matchen har Dortmund vunnit två av de senaste fem matcherna. 

De har däremot imponerat desto mer i Champions League och inte minst i kvarts- och semifinalerna. Inför returmatchen i kvartsfinalen mot Atletico Madrid hade spanjorerna en ledning med 2 – 1. En svängig match som slutade 4 – 2 till Dortmund vilka sedan slog ut PSG genom att vinna med totalt 2 – 0 i de två semifinalmatcher. Därmed tog de sig till Champions League final där spanska mästarna Real Madrid väntar.  

Statistik och odds till Madrids favör

Utifrån historisk statistik och resultat i de egna ligorna är Real Madrid storfavoriter till att vinna en ytterligare vinst i Champions League. Det är även något som återspeglas i oddsen som spelbolagen tagit fram inför matchen. 

Hos Unibet är oddset för att Dortmund vinner matchen 5,00 medan en vinst för Real Madrid bara ger 1,62 gånger pengarna. Vid ett oavgjort resultat kommer matchen först gå till förlängning och sedan till straffar. Oddset för vilket lag som vinner trofén, oavsett om det sker under ordinarie tid eller efter förlängning är 3,50 mot 1,30 till Real Madrids favör.

luka modric

Det mest sannolika resultat, enligt oddsen, är 1 – 1 eller 1 – 2 till Real Madrid. De som spelar på dessa resultat får, hos Unibet, ett odds på 8,0. Däremot är skillnaden inte stor mot 0 – 1 och 0 – 2 vilka ger 8,5 i odds. Vid en vinst för Dortmund är resultatet 2 – 1 mest sannolikt enligt oddsen. Det ger 14 gånger pengarna.

Facebook
Twitter
Picture of Erik Nilsson

Erik Nilsson

Mitt namn är Erik och jag ansvarar för innehållet här på Fotbollskorren.se. Jag har jobbat med sportjournalistik i över 10 år och har varit på över 250 matcher live ifrån Allsvenskan och Superettan.