Champions league gruppspel

Champions League gruppspel

Det klassiska upplägget med Champions League gruppspel är numera borta. I alla fall tillfälligt. Om du har följt CL de senaste 10-15 åren vet du ungefär hur det fungerar. Kval i olika steg innan det är dags för gruppspelet, där det är åtta grupper och de två bästa i varje grupp går vidare till slutspel. Men inför säsongen 2024-25 är det inte längre grupper, utan mer av ett seriespel. Det är alltså en stor grupp eller en serie med 36 lag. Vilket också betyder att det är fyra lag fler med i den här upplagan än tidigare år.

champions league gruppspel

Champions League – nytt upplägg

Så istället för Champions League gruppspel blir det nu 36 lag i samma serie. Så hur fungerar det? Ofta i en serie möter varje lag varandra. Men eftersom det här är en cup och inte en liga finns såklart inte möjligheter eller viljan från klubbarna att spela så. Istället ska alla lag spela åtta matcher, mot åtta andra lag, och vilka som möter vilka bestäms av en seedning. Topp åtta i serien går direkt till åttondelsfinal. Och 9-24 går till sextondelsfinal. Där åtta sedan går till åttondelsfinal och möter topp 8 i de vanliga dubbelmötena vi är vana vid.

champions league guppspel

Vilka som lär gynnas av det här är svårt att säga, men det kommer att vara fyra seedningsgrupper. Manchester City, Barcelona och Real Madrid är som alltid några av de stora favoriterna – oavsett upplägg. Regerande mästarna Manchester City ser ut att vara riktigt starka även den här säsongen. Och skulle kunna göra det otroliga, nämligen försvara sin titel. Det efter så många år som klubben strävade efter en Champions League-titel men inte riktigt nådde ända fram. Men kanske har det lossnat nu för City och dominansen som man har visat i Premier League kanske nu också kommer att visas upp i CL.

Facebook
Twitter
Bild av Erik Nilsson

Erik Nilsson

Mitt namn är Erik och jag ansvarar för innehållet här på Fotbollskorren.se. Jag har jobbat med sportjournalistik i över 10 år och har varit på över 250 matcher live ifrån Allsvenskan och Superettan.