Pawel Cibicki döms i hovrätten

Pawel Cibicki som tidigare spelat för både Elfsborg och Malmö friades tidigare för matchfixning av tingsrätten. Domen från tingsrätten överklagades dock och 2021-12-15 så föll domen vid hovrätten mot Cibicki och två andra män i spelhärvan.

Pawel Cibicki döms för tagande av muta och spelfusk till villkorlig dom. Förutom en villkorlig dom så är Cibicki dessutom fortsatt avstängd från internationell fotboll i 4 års tid, avstängningen gäller för Pawel Cibicki i hela världen och fastställdes av det Svenska fotbollsförbundet och FIFA.

Det har gått snart två år sedan polisens antikorruptionsgrupp inledde en förundersökning om matchfixning. Det som förundersökningen grundade sig på var från en match 2019 när Cibicki spelade för Elfsborg. Enligt åklagaren så ska Cibicki ha tagit en muta på 300 000 kronor för att medvetet ha dragit på sig ett gult kort i matchen.

Cibicki hävdar sin oskuld

Pawel Cibicki själv har hela tiden hävdat att han är oskyldig och att de 300 000 kronor han tog emot inte var en muta utan ett lån. Cibicki säger själv att det funnits ett skuldebrev och att han betalade tillbaka pengarna redan nästa månad.

Cibicki säger vidare att han månaden efter även betalade ränta på det. “Vad är teorin? Att jag ska ta en muta på 300 000 kronor för att sen betala ränta på det också?” sa Pawel Cibicki i podden Heltidsproffs.

I podden så öppnar Cibicki även upp för att han ska ha haft ett stort spelberoende redan från 18-års ålder och att han genom åren har spelat bort miljontals kronor. Cibicki hävdar även att han sedan många månader nu är helt fri från sitt spelberoende.

Trots dessa uppgifter och Cibickis hävdan om sin oskuld så väljer ändå hovrätten att inte att gå på Cibickis linje utan den tidigare Elfsborg och MFF-spelaren döms nu alltså till en villkorlig dom.

En överklagan har lämnats in

Om den tidigare MFF-talangen som nu hunnit bli 27 år gammal (och kommer att vara 31 år när avstängningen löpt ut) kommer att kunna komma tillbaka i toppfotbollen eller inte efter det att avstängningen har löpt ut återstår att se.

Det som dock står klart är att Pawel Cibicki har överklagat Svenska fotbollförbundet och FIFAS:s avstängning till högsta instans, Riksidrottsnämnden. Här har Riksidrottsnämndens ordförande Krister Malmsten informerat om att Riksidrottsnämnden kommer att gå igenom hela ärendet för att sedan besluta om avstängningens tid på 4 år kommer att stå fast eller om den kommer att förkortas.

För att förtydliga handhavandet ytterligare så kan inte Riksidrottsnämnden förlänga Cibickis avstängning på 4 år utan de kan enbart förkorta avstängningstiden.

Facebook
Twitter
Picture of Erik Nilsson

Erik Nilsson

Mitt namn är Erik och jag ansvarar för innehållet här på Fotbollskorren.se. Jag har jobbat med sportjournalistik i över 10 år och har varit på över 250 matcher live ifrån Allsvenskan och Superettan.