Det ska Sverige göra för att kunna vinna mästerskap i framtiden

En fråga som många svenska fotbollsfans landet över ställer sig är om Sverige på seniornivå kan lyckas vinna ett mästerskap i fotboll i framtiden. Vi på Fotbollskorren.se är övertygade om att svaret på denna fråga är JA men att det är en hel del som krävs för att denna dröm också ska kunna bli till verklighet.

Så, vad är det då som krävs för att vi ska kunna få se ett svenskt landslag så överst på pallen i ett EM, VM eller OS? Ja det finns såklart flera olika detaljer och sakfrågor som är viktiga och till och med rent av absolut nödvändiga för att detta ska kunna ske. När vi på Fotbollskorren själva har analyserat vad Sverige behöver göra för att vinna ett framtida mästerskap så ser de viktigaste punkterna ut som följer här nedan.

1. Med tekniken och passningsspelet i fokus

Till att börja med så behöver det finnas en röd tråd i den svenska fotbollsutbildningen redan från start. Att leken och spontaniten ska främjas är som alltid viktigt men i fotbollsutbildningen så ska det främst fokuseras på teknikövningar individuellt och i lagspelet. Ett passningsspel som fokuserar på korta passningar med få tillslag på bollen behöver också tidigt stå i fokus.

Jämför man idag det svenska landslaget med andra stormakter inom fotbollen som exempelvis Spanien, Frankrike och Brasilien så är de svenska spelarna minst lika bra tränade som spelarna från dessa nyss nämnda länder men där det är främst de individuella tekniska färdigheterna och kvalitén i passningsspelet som skiljer de svenska spelarna från de bästa spelarna och länderna i världen.

2. De som vill satsa på fotbollen måste få göra det

Det är vanligt att säga att barn och ungdomar ska få testa på många olika idrotter innan man specialiserar sig på en idrott, detta tycker också vi på Fotbollskorren är toppen men det måste även finnas en plan och en röd tråd i verksamheten för alla de barn och ungdomar som bara vill spela fotboll och som vill satsa på sporten.

De barn och ungdomar som inget annat vill än att utveckla sina fotbollskunskaper ska också kunna göra detta utan att de ska hållas tillbaka för att det av vuxna anses att de även bör syssla med annan idrott.

3. Utbildade tränare som följer fotbollsförbundets linje

Vi på Fotbollskorren vet att det är oerhört svårt att hitta bra och utbildade tränare till barn- och ungdomslagen vilka många gånger lever på de ideella krafternas vilja.

Att det fortsatt finns ideella krafter som föräldrarna “Vickan” och “Bengan” är såklart livsviktigt men där det i längden för barnens och ungdomarnas utveckling är viktigt att det är riktigt utbildade tränare som leder verksamheten på plan medan “Vickan” och “Bengan” fortsatt gör enorm nytta genom att skjutsa och hämta från träningar, knyta fotbollsskor, sälja lotter eller korv med bröd.

Svenska fotbollsförbundet behöver utbilda flera tränare och regeringen behöver skjuta till mera pengar till klubbarna så att dessa kan anställa utbildade tränare.

4. Individanpassningen behöver bli bättre

Träningen behöver från tidig ålder (13-14 års ålder enligt oss) individanpassas än mera. Om det är den individuella tekniken som “Kalle” behöver jobba mest med så behöver också tränaren ta fram ett program som “Kalle” behöver få träna på under själva fotbollsträningen men som “Kalle” också behöver träna extra på under sin fritid.

5. Tränare som vågar satsa offensivt

Fotboll är i teorin en otroligt enkel sport där man “bara” behöver sparka in bollen i mål, den blir aningen svårare när den sedan även ska utföras i praktiken. Svenska fotbollstränare landet över behöver våga satsa på en offensiv laguppställning där viljan att vinna matchen är större än rädslan för att förlora den.

När det gäller det svenska landslaget så är det som alltid förbundskapten som tar ut den svenska startelvan och som är ytterst ansvarig för hur den svenska taktiken ser ut.
I skrivande stund så är det Janne Andersson som är förbundskapten för Sverige.

Enligt oss på Fotbollsskorren så har de svenska förbundskaptenernas träningsfilosofi de senaste 30 åren sett mer eller mindre exakt likadan ut, med defensiven i huvudfokus och där anfallsspelet sedan fått komma naturligt av sig självt genom ett bra kontringsspel.

Vi på Fotbollskorren är fast övertygade om att vi behöver en svensk förbundskapten som vågar släppa på handbromsen och som inte alltid ska ha dubbla livremmar och hängslen där spelet mer eller mindre alltid ska anpassas efter motståndet.

En yngre förbundskapten med en offensiv träningsfilosofi är vad vi efterlyser, denna förbundskapten får gärna hämtas från den spanska, holländska, italienska eller franska fotbollsakademin.

Kan Danmark så kan Sverige

Nu är ni säkerligen många som läser denna artikel som undrar hur lilla Sverige med enbart 10 miljoner invånare ska kunna tävla om att vinna stora fotbollsmästerskap.

Som många av oss minns så vann Danmark fotbolls-EM i Sverige 1992, ett mästerskap som danskarna egentligen inte hade kvalificerat sig för utan man fick en gratisbiljett i och med att Jugoslavien inte kunde deltaga på grund av kriget som just då härjade på balkan.

Ja, det var närmare 30 år sedan som lilla Danmark vann EM och visst har fotbollen utvecklats mycket sedan dess. Dock, Danmark åkte ut i EM-semifinalen mot England i senaste EM 2021, en match som danskarna mycket väl hade kunnat vinna. Danmark har i skrivande stund närmare 6 miljoner invånare.

I en final mot Italien så hade heller inte danskarna gjort bort sig och hade mycket väl kunnat vinna EM för andra gången. Vi behöver heller inte titta längre tillbaka än till 2018 när Kroatien var i VM-final mot Frankrike (förlust 2-4), ett Kroatien som för övrigt har drygt 4 miljoner invånare.

Med andra ord, att använda landets mindre invånarantal som en ursäkt till uteblivna segrar i fotbollsmästerskap går inte att göra. Sverige kan vinna både EM, VM och OS i framtiden men behöver enligt oss på Fotbollskorren.se fokusera på att jobba på allt det som vi tagit upp i denna artikel för att detta ska kunna bli möjligt i framtiden.

Facebook
Twitter
Picture of Erik Nilsson

Erik Nilsson

Mitt namn är Erik och jag ansvarar för innehållet här på Fotbollskorren.se. Jag har jobbat med sportjournalistik i över 10 år och har varit på över 250 matcher live ifrån Allsvenskan och Superettan.