Italien är Europamästare i fotboll för andra gången någonsin

Italien är nyblivna Europamästare i fotboll. Det är andra gången som Italien blir Europamästare i fotboll, den första EM-pokalen spelades hem redan 1968. Utöver 2 EM-titlar så innehåller prisskåpet också 4 VM-Guld (1934, 1938, 1982, 2006) samt 1 OS-Guld (1936) hos “Gli Azzuri”.

Det råder heller inga som helst tvivel om att Italien är synnerligen välförtjänta europamästare. Sedan den gamle storspelaren Roberto Mancini blev ny tränare för Italien 2018 så är Italien obesegrade.

I kvalet inför EM 2020 (som bekant avgjordes nu i sommar 2021 istället p.g.a pandemin) så vann man sin kvalgrupp med 10 raka segrar och hade 37-4 i målskillnad.
Med Mancini i spetsen så har det också blivit ett helt nytt Italien att njuta av.

Borta är den tråkiga fotbollen med ständiga sidledspassningar och att slå vakt om knappa 1-0-ledningar. Numera är det full fart framåt som gäller med en teknisk fotboll utan att man för delen glömmer bort den ramstarka defensiven som är så klassiskt för den Italienska fotbollen.

Räkna aldrig bort Italien

EM 2021 var också ett på förhand otroligt öppet mästerskap där Italien enligt spelbolagen inte ens tillhörde de 4-5 förhandsfavoriterna till att vinna EM-guldet.

Belgien, England, Frankrike, Tyskland och Spanien stod alla i lägre vinnarodds att få lyfta EM-pokalen än vad “Gli Azzuri” gjorde innan mästerskapet drog igång, vi skulle dock alla snabbt få veta att man inte kan göra det stora misstaget att räkna ut Italien när det gäller stora mästerskap.

Redan i inledningsmatchen i EM så visade Italienarna upp ett snabbt, tekniskt och otroligt sevärt spel när man krossade Turkiet med enkla 3-0, vilket även var siffror som var i underkant sett till hur spelet såg ut.

Även om en match inte säger allt för mycket så skulle vi efter den andra matchen i turneringen på allvar få veta om att Italienarna var här för att tävla om att få lyfta pokalen på Wembley den 11 juli. I den andra gruppspelsmatchen så vann mot också enkelt mot ett starkt Schweiz med 3-0.

I gruppspelets sista match den 20 juni så bytte förbundskapten Mancini ut inte mindre än 8 spelare i startelvan, trots detta så vann med ändå med 1-0 mot Wales.

Starka där man tidigare har sviktat

När det sedan var dags för slutspelsomgångarna så visade sig också Italienarna vara som starkast där de vid tidigare avgörande lägen ibland har sviktat, som vid förlängningar och straffar. I åttondelsfinalen 26 juni blev det 2-1 seger mot Österrike efter förlängning, den enda gången i mästerskapet som Italienarnas spel svajjade en aning.

I kvartsfinalen 2 juli så väntande sedan en av de stora huvudfavoriterna till EM-guldet, Belgien. En knapp men ändå solklar seger med 2-1 mot Belgien och semifinalen var sedan säkrad för Italien.

I semifinalen så väntade sedan ett pånyttfött Spanien. Den enda matchen i turneringen som Italien sett till spelet inte varit det spelförande och bättre laget på plan var också just i matchen mot Spanien. Sylvassa omställningar i spelet och kallast när det gäller, gjorde också att man kunde besegra Spanien med 4-2 efter straffar (1-1 vid full tid) och bli klara för EM-finalen 2021.

Värdiga Italienska Europamästare i fotboll

På andra sidan planhalvan så väntade sedan hemmanationen England i EM-finalen på Wembley den 11 juli. Trots ett massivt hemmastöd för britterna och ett tidigt baklängesmål när Englands Luke Shaw gav britterna ledningen redan i den andra matchminuten så fortsatte Mancinis mannar ändå att nöta på med sitt eget vägvinnande spel.

Detta skulle till slut också belöna sig när Leonardo Bonucci kvitterade till 1-1 i matchminut 67. Resultatet 1-1 skulle stå sig både vid full tid och efter förlängning.

EM-finalen 2021 gick till straffar och där Italien till slut var bäst på att kunna hålla nerverna vid styr genom att kunna vinna finalen med 3-2 efter straffsparkar. Italien är för första gången på 53 och för andra gången någonsin i historien otroligt värdiga Europamästare i fotboll 2021.

Facebook
Twitter
Picture of Erik Nilsson

Erik Nilsson

Mitt namn är Erik och jag ansvarar för innehållet här på Fotbollskorren.se. Jag har jobbat med sportjournalistik i över 10 år och har varit på över 250 matcher live ifrån Allsvenskan och Superettan.