Europas toppligor vid halvtid

Europas toppligor vid halvtid

Det är nästan halvtid i Europas stora fotbollsligor i England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike. Hur ser egentligen ställningen ut just här och nu? Är allt som ”vanligt” i ligorna eller är det något lag som har över- eller underpresterat så här långt? Vi hjälper dig att ha koll på läget i fotbollseuropa.

I Premier League i England så ser det mesta ut som det har gjort de senaste åren. Topptrion i skrivande stund består av Manchester City, Liverpool och Chelsea där City toppar med 3 poäng tillgodo till Liverpool, vilka i sin tur har 3 poäng tillgodo på Chelsea. 44, 41 och 38 poäng står den nyss nämnda trion på.

Inget nytt under solen i Premier League med andra ord. Det som faktiskt varit mest imponerande så långt är att Arsenal just nu parkerar på en 4:e plats i Premier League på 32 poäng. Arsenal som började säsongen katastrofalt var sist i ligan efter 3 spelade omgångar och 3 förluster, vilket var lagets sämsta start i ligan sedan säsongen 1954-55, sedan omgång 6-7 så har sedan Arsenal gått som tåget i Premier League.

I Spanien så ska det mycket till om Real Madrid inte spelar hem ännu ett guld till huvudstaden. Med 1 match mer spelad än övriga lag så leder ”Los Blancos” La Liga med hela 8 poäng före Sevilla på andra plats.

Ner till Real Betis på 3:e plats är det hela 13 poäng, i och med detta så ser vi ingenting annat än att serien känns ”klar” trots att den bara har hunnit halvvägs. Mest förvånande? Barcelonas kräftgång i serien. ”Barca” parkerar på en 7:e plats med 28 inspelade poäng.

Kan Milan utmana om Scudetton i Italien?

I Italienska Serie A så toppar för tillfället Inter på 46 poäng, vilket är 4 poäng före ärkerivalen Milan på 42 poäng. Napoli och Atalanta på 3:e och 4:e plats har 39 poäng och 38 poäng. Milan med vår egna Zlatan Ibrahimovic i spetsen började serien bra men har gått på ett par plumpar i seriespelet just innan jul men ser trots detta ändå betydligt starkare och bättre ut än vad man har gjort på många år.

Det vore onekligen otroligt roligt för Zlatan att kröna karriären med ytterligare en Scudetto-vinst, om det blir verklighet eller inte återstår dock att se. Vi på Fotbollskorren tror dock att Inter kommer att bli för svåra att ha att göra med även i år och där vårt tips ändå blir att Inter försvarar sin ligatitel.

I tyska Bundesliga så är vi alla vana vid att det mesta handlar om Bayern München, i år är inget undantag. De tyska giganterna från München toppar serien på 43 poäng, vilket är 9 poäng för Borussia Dortmund på 2:a plats.

Det som vi svenskar främst annars tar med oss från tyska Bundesliga är att vår svenska superstjärna Emil Forsberg nyligen ådrog sig en lårskada som håller supersvensken borta från fotbollen under upp till två månaders tid, allt enligt ”Foppas” klubb RB Leipzig. 

Bundesliga är annars en toppliga som vi på Fotbollskorren verkligen gillar, en offensiv och målglad fotboll med en helt fantastisk atmosfär kring varje enskild match i ligan. Vill du precis som vi också följa Bundesliga på närmare håll? Ja då bör du utan tvekan se och läsa mera hos Bundesliga.se.

Sverige spelar playoff-möte mot Tjeckien hemma på Friends Arena i slutet av mars, även om vi inte ska behöva oroa oss redan nu för att Emil Forsberg inte ska hinna komma tillbaka till superformen som han hade i EM-slutspelet sommaren 2021 så är det såklart aldrig optimalt med denna typ av skada, särskilt när Emil innan skadan också visat sig att vara i sitt livs form.

I Frankrike handlar allt om PSG

Till de stora fotbollsligorna i Europa kan vi numera även räkna in den franska ligan, Ligue 1. Även om det på något vis känns konstigt för oss på Fotbollskorren att räkna Ligue 1 till Europas toppligor då ligan egentligen enbart handlar om ett och samma lag, Paris Saint Germain. Även om Lille OSC stack emellan och vann franska Ligue 1 säsongen 2020/2021 så är det ändå PSG som totaldominerat ligan de senaste 10 åren.

Från säsongen 2012/2013 och fram till förra året så har man vunnit ligan inte mindre än 7 gånger. Det är bara 2 lag som stuckit emellan och vunnit ligan från säsongen 2012/2013 fram till idag, nämligen AS Monaco 2016/2017 och nyss nämnda Lille OSC 2020/2021.

Att PSG vinner Ligue 1 även säsongen 2021/2022 har vi heller inga som helst tvivel om. Med världens bästa fotbollspelare genom alla tider numera i laget, Lionel Messi, så har ett stjärnfyllt lag gått till att bli världens mest stjärnfyllda lag. Man leder i skrivande stund Ligue 1 med 13 poäng ner till Nice på 2:a plats. Marseille på 3:e plats har lika många poäng (33) som Nice men har även en match mindre spelad.