VM spelades 1994 i USA och är den turnering som hittills lockat flest åskådare till matcherna totalt sett. Finalen spelades den 17 juli på Rose Bowl i Los Angeles och sågs av 94 000 människor. Rose Bowl är, efter att Råsunda revs, den enda arena i världen där finalerna för både herr- och dam-vm spelats. Finallagen denna gång var Italien och Brasilien. Efter 90 mållösa minuter gick matchen till förlängning, men inte heller där lyckades något av lagen göra mål. Det var första gången detta skett i en VM-final. I straffläggningen var dock Brasilien det bättre laget och vann till slut med resultatet 3-2. Många minns säkert Roberto Baggios missade straff. Han var den stora stjärnan i Italien och var vid denna tidpunkt en av världens bästa spelare. Han sköt dock över i finalens sista straff och Brasilien vann matchen.

Vägen till finalen

Italien var mycket nära att misslyckas med att ta sig vidare från gruppspelet efter att ha spelat i en grupp där alla lagen hamnade på samma poäng. Man gick dock vidare som grupptrea på grund av bättre målskillnad än fyran Norge. Italien vann sedan samtliga utslagsmatcher med 2-1, mot Nigeria, Spanien och den stora överraskningen Bulgarien. För Brasilien gick det lite lättare och man vann samtliga matcher i turneringen, förutom gruppspelsmatchen mot Sverige som slutade oavgjort. I semifinalen möttes Brasilien och Sverige igen och brassarna vann denna gång med 1-0.

Kuriosa

Efter finalsegern blev Brasilien första nation att vinna fyra VM-guld. De gick därmed om Italien och Västtyskland som bästa VM-nation genom alla tider. Lagets stora stjärna var vid den här tidpunkten Romario. Med sina fem gjorda mål under mästerskapet blev han Brasiliens bästa målskytt. Han slutade på delad andraplats i skytteligan, tillsammans med bland andra Sveriges Kennet Andersson. Det brasilianska laget dedikerade VM-segern till nationalhjälten och racingföraren Ayrton Senna, som ett par månader tidigare avled efter en krock.