VM-finalen 1986 spelades på Estadio Azteka i Mexico City den 29 juni. Argentina mötte Västtyskland och vann efter en dramatisk avslutning med 3-2. Turneringen 1986 är i efterhand mest känd som det VM då Diego Maradona slog igenom. Han gjorde fem mål i turneringen varav två hör till de mest kända målen som någonsin gjorts i VM-sammanhang. Det ena var en soloräd som senare utsågs till vm-historiens vackraste någonsin. Det andra målet var det så kallade ”Guds hand”-målet som egentligen borde ha blivit bortdömt. I finalen var tyskarna, liksom resten av världen, medvetna om Maradonas kvaliteter. De markerade honom hårt och lyckades hålla honom borta från målprotokollet. Maradona lyckades dock slå den avgörande passningen till det avgörande målet, och fick mycket beröm för sin insats i matchen.

Nyckelmoment i matchen

Argentina tog ledningen i den 23:e minuten efter ett mål av Jose Luis Brown. Tyskarna lyckades inte göra mål i den första halvleken och ställningen var därmed 1-0 i halvtid. Jorge Valdano ökade sedan på Argentinas ledning till 2-0 kort efter halvtidsvilan, och många trodde därmed att matchen var avgjord. Karl-Heinz Rummenigge reducerade dock till 2-1 i den 74:e minuten och sju minuter senare kvitterade Rudi Völler till 2-2. Västtyskland var tillbaka i matchen och hade momentum, men bara tre minuter efter kvitteringsmålet gjorde Jorge Burruchaga 3-2. Detta blev också slutresultatet och Argentina tog sin andra VM-titel någonsin.

Kuriosa från matchen

114 000 människor såg matchen på Estadio Azteka, en av de största publiksiffrorna någonsin i VM-sammanhang. Man kan också notera att den tyske coachen Franz Beckenbauer blev den första person att ha förlorat en VM-final både som spelare och som tränare. Han deltog nämligen i VM-finalen 1966, då Västtyskland förlorade mot England. Sverige representerades också i VM-finalen 1986 eftersom en av de assisterande domarna, Erik Fredriksson, var svensk.