Adidas presenterar VM-bollen för VM i Brasilien år 2014

Det är inte bara lottning av spel i VM och spelare som ska delta i VM som är intressanta i ett VM utan även en annan oerhört viktig attiralj, VM-bollen. Det är denna fotboll som matcherna i VM ska spelas med och vinnas med och därmed har VM-bollen en nyckelroll i VM.

Det är Adidas som har fått uppdraget att designa VM-bollen till VM i Brasilien. Att ta fram en fotboll för VM medför flera stora krav, bland annat behöver bollen ha en design som passar väl in för landet där VM spelas men den ska även tekniskt och formmässigt fungera att spela med på den här höga nivån, där världsspelare från hela världen kommer att sammanföras under VM år 2014 för att göra upp om vilket landslag som är världens bästa.

VM-bollen som Adidas presenterade består endast av sex stycken sammanlänkade delar istället för de normala 8, 16 eller 32 sammanlänkade läderplattorna på fotbollen. Plattorna är även utformade som böljande band på bollen, något som tillsammans med färgerna sägs påminna om det traditionella brasilianska armbandet wish.

Ej premiär under fotbolls-vm

Men premiären för bollen är dock inte i VM i Brasilien utan bollen har fått varit med i ett antal matcher och turneringar, bland annat i vänskapsmatchen mellan Argentina och Sverige och var även matchbollen i VM under 20. Över 600 spelare, däribland spelare som Lionel Messi, har under en längre tid få testa och utvärdera bollen så den klarar av att möta alla krav som en spelare har.

Prestanda, teknik och form är en kombination som kräver oerhörd precision och med dessa tester som nu utförts får man anta att bollen fått godkänt då den nu ska användas i VM i Brasilien.

Adidas VM-boll har fått namnet Brazuca som är ett brasilianskt uttryck som sägs betyda att något är stilfullt eller att någon varit skicklig. Om de menar fotbollen i sig eller om de syftar på fotbollsspelet som sådant förtäljer dock inte historien.

Adidas passar även på att göra en donation till de barn som de uttrycker är ”födda med en boll under fötterna”.  Alla barn som är födda den 3 december, den dagen då VM-bollen officiellt lanserades, får en gratis kopia av VM-bollen från Adidas. De som inte var födda denna dag kan dock köpa VM-bollen för cirka en tusenlapp i butikerna.

Läs mer om Brazucan här

Brazuca

Brazuca