Det pågår just nu livliga diskussioner om FIFA ska utesluta Ryssland i det kommande VM i Brasilien nu i sommar. Skälet för uteslutningen skulle vara att Ryssland invaderat Krim och att de har trupper vid Ukrainas gräns. EU som just nu som bäst håller på att införa sanktioner mot Ryssland har för avsikt att be FIFA att utesluta Ryssland ur VM år 2014.

Två amerikanska senatorer har även skrivit till FIFA och begärt att FIFA både ska utesluta Ryssland från VM i Brasilien år 2014 men att Ryssland även inte ska få anordna VM i fotboll år 2018. Den amerikanska motiveringen är att Ryssland inte är värda en plats i VM på grund av landets brist på respekt för internationella lagar och regler.

arshavin

FIFA, som själva förbjuder spelare och andra deltagande personer i ett VM att uttala sig om eller visa olika tecken för att ta ställning i politiska frågor, hamnar dock i en svår sits om de som ansvariga själva ska blanda sport med politik. Dock har det skett vid tidigare tillfällen då Jugoslavien blev uteslutna ur EM år 1992, som spelades i Sverige, på grund av inbördeskriget. Den gången gick Jugoslaviens plats i EM till Danmark.

Om Ryssland skulle bli uteslutna ur VM så finns det en teoretisk chans att Sverige skulle kunna ta Rysslands plats i VM. Det finns dock konkurrens från Ukraina själva, Israel, Rumänien och Island. Vilket av dessa landslag som skulle ersätta Ryssland är svårt att säga men om det blir aktuellt så ligger Sverige dock bra till.

Vet inte om de skulle tacka ja till VM

Svenska fotbollsförbundet vill idag inte säga om de skulle tacka ja till en sådan förfrågan då man idag inte vet om Ryssland kommer bli uteslutna. Kring denna fråga kommer sannolikt inte ett beslut fattas förrän sent i vår och först då får det svenska fotbollsförbundet ta ställning till om Sverige kan och vill ta Rysslands plats om de får en förfrågan. Självklart drömmer vi alla om att Sverige ska ta en plats i VM men främst vill de flesta nog att världssituationen är stabil i första hand och att de som kvalificerat sig för ett världsmästerskap även får spela detta.

Även europeiska fotbollsförbundet har uttalat sig men de är dock kritiska till att utesluta Ryssland. Presidenten för det europeiska fotbollsförbundet Michel Platini undrar varför man ska man straffa de idrottsmän som kämpat så hårt för att ta sig till VM. Det bästa vore förstås att de som kvalificerat sig för VM också fick spela VM.

Både USA och Ukraina har krävt att Ryssland ska uteslutas ur VM men även att Ryssland inte ska få anordna VM år 2018. Nu kommer även EU att inkomma med samma krav till FIFA, vilket är en del av de sanktioner som EU planerar att vidta mot Ryssland för deras invasion av Krim.

Ryssland kvalade in direkt till VM genom att vinna sin kvalgrupp och man har planer på att ta sig långt i VM i Brasilien. Om Ryssland blir uteslutna eller inte återstår att se men om det skulle ske så är Sverige ett av de fem landslag som i så fall blir aktuella för att ersätta Ryssland i VM.

Källa: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/article18477385.ab