Svenska fotbollslandslaget var så nära men missade att kvala in till fotbolls VM i Brasilien år 2014 efter att de blivit utslagna av Portugal i två matcher där Ronaldo satte stopp för Sverige VM planer. Men det betyder inte att Sverige helt är borta från fotbolls VM i Brasilien, Sverige kommer att ha representanter på fotbollsplanen i VM ändå, i form av en svensk domartrio.

Det är den professionella domaren Jonas Eriksson och hans assisterande domare Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark som har blivit utsedda till att döma fotbollsmatcher i VM. Det är FIFA som har valt ut 25 stycken huvuddomare från alla världsdelar varav ett är den svenska fotbollsdomaren Jonas Eriksson och hans två assisterande domare. Dessa 25 domare kommer att få döma en alternativt två matcher vardera i gruppspelet och beroende på hur de sköter sig på planen finns alla möjligheter att få gå vidare och även döma någon match i slutspelet.

Klart är också att utöver att Jonas Eriksson och hans assisterande domare kommer att döma någon gruppspelsmatch så kommer Jonas Eriksson att agera fjärdedomare även i andra matcher, tillsammans med andra domartrion.

fotbolls vm 2014

Jonas Eriksson har dömt flera 100 tals matcher i allsvenskan och många matcher i Superettan. Han blev år 2002 godkänd som FIFA domare och har därmed en gedigen erfarenhet bakom sig som bland annat domare i EM i Polen år 2012. Jonas Eriksson blev utsedd till årets manliga domare år 2009 på svenska fotbollsgalan och har rankats som en av Europas 25 bästa domare. Sedan år 2011 så är Jonas Eriksson en professionell domare som har dömt i flera internationella matcher.

Tidigare ägde Jonas Eriksson ett bolag som innehade tv-rättigheter. Detta bolag såldes dock år 2007 vilket gav Jonas mer än 75 miljoner kronor i vinst. Trots alla pengar kommer han att fortsätta med det bästa han vet, att döma fotbollsmatcher, åtminstone så länge han själv orkar och har tempot uppe.

Detta är dock det första VM:et för domartrion och möjligheter att kunna gå vidare är goda så länge man gör en bra match. Det ska också användas ny teknologi i fotbolls VM i Brasilien vilket innebär att huvuddomarna får varsin klocka på armen som talar om ifall det är mål eller inte. Klockan kommer att styras av personer som hanterar målkameror så risken för feldömningar i samband med målsituationer elimineras helt.

FIFA har valt ut totalt 25 huvuddomare till VM i Brasilien och de domare som av FIFA valts att döma i fotbolls VM är följande…

Europa
Felix Brych, Tyskland
Cuneyt Cakir, Turkiet
Jonas Eriksson, Sverige
Bjorn Kuipers, Holland
Milorad Mazic, Serbien
Pedro Proenca, Portugal
Nicola Rizzoli, Italien
Carlos Velasco Carball, Spanien
Howard Webb, England

Sydamerika
Enrique Osses, Chile
Nestor Pitana, Argentina
Wilmar Roldan, Colombia
Sandro Ricci, Brasilien
Carlos Vera Rodriguez, Ecuador

Amerika
Joel Aguilar, El Salvador
Mark Geiger, USA
Marco Rodriguez Moreno, Mexiko

Afrika
Noumandiez Doue, Elfenbenskusten
Bakary Gassama, Gambia
Djamel Haimoudi, Algeriet

Asien
Ravshan Irmatov, Uzbekistan
Yuichi Nishimura, Japan
Nawaf Shukralla, Bahrain
Ben Williams, Australien

Oceanien
Peter O’Leary, Nya Zeeland

 

Källa: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/landslagsfotboll/vm2014/article18179192.ab