1994 spelades fotbolls-VM i USA. I finalen möttes Italien och Brasilien, och matchen slutade med brasiliansk seger efter straffar. Trots att turneringen var fylld av världsspelare från klassiska fotbollsnationer, var det en ryss och en bulgar som fick dela på skytteligasegern. Hristo Stoichkov och Oleg Salenko gjorde båda sex mål var i mästerskapet och blev utsedda till turneringens bästa målskyttar.

Hristo Stoichkov och Bulgarien

Bulgarien var tillsammans med Sverige denna VM-turnerings största överraskningar. Det bulgariska laget var mycket nära att misslyckas med att kvala in till mästerskapet, men lyckades tack vare ett sent mål mot Frankrike i VM-kvalet. Bulgarien hade innan 1994 aldrig vunnit en match i VM, och efter att ha förlorat den första matchen mot Nigeria med 3-0, var det få som väntade sig några stordåd. I den andra matchen mot Grekland visade dock Stoichkov att han var en av Europas bästa spelare vid den här tidpunkten och gjorde två mål. Hans tredje mål i turneringen kom i den avslutande gruppspelsmatchen mot Argentina som Bulgarien mot alla odds vann med 2-0. Efter att ha vunnit åttondelsfinalen mot Mexiko efter straffar mötte laget Tyskland i kvartsfinal. Stoichkov gjorde återigen mål och Bulgarien gick vidare till semifinal där man dock förlorade mot Italien. I bronsmatchen lyckades Stoichkov dock inte göra några mål och Sverige knep tredjeplatsen efter att ha vunnit mot Bulgarien med 4-0.

Oleg Salenko och Ryssland

Ryssland spelade i samma grupp som Sverige i VM 1994 och misslyckades med att ta sig vidare från gruppen. Oleg Salenko hamnade trots detta på delad förstaplats i skytteligan eftersom han i en och samma match gjorde fem mål. Målen kom under 6-1-matchen mot Kamerun, och han är fortfarande ensam om att han gjort så många mål under en och samma VM-match. Han slutade totalt på sex mål i turneringen efter att också ha gjort ett mål i förlustmatchen mot Sverige.