Staden – Salvador

När portugiserna ville kolonisera Brasilien, blev Salvador det första urbana målet och staden grundades den 29 mars 1549. Denna kuststad blev också en viktig aktör för slavhandeln i Sydamerika. Salvadors utveckling skedde under djup påverkan av både det portugisiska och afrikanska folket, och staden är idag rik på kultur.

De afrikanska elementen i Salvador är framträdande. Capoeira är en speciell dans; som en kombination av kampsport och dans. Den fördes till Brasilien av afrikanska slavar. På grund av sitt afrikanska arv kallas Salvador ibland för Black Rom.

Staden har en speciell topografi, med en tydlig uppdelning mellan den lägre och högre delen. Salvador har ett historiskt centrum, och kyrkorna och de färgglada koloniala byggnaderna blev världsarv 1985.

Denna stad är födelseplats för några betydande brasilianska konstnärer. Salvador har också haft en stark ekonomisk utveckling, och är med sina 3 miljoner invånare den tredje mest folkrika staden i Brasilien. Det är därför inte konstigt att detta blev en av städerna där matcher ska spelas under fotbolls-VM.

Fotbollstradition

Staden har en rik fotbollstradition. Dess två stora kända klubbar Sport Club Bahia och Sport Club Vitoria är stora rivaler. Folket i Salvador är galna i fotboll och fansen kommer även från andra delar av Brasilien. De två rivalerna dominerar fotbollsscenen. Staden har även en viktig nationell bakgrund och har producerat fotbolls-VM-mästare som Bebeto och Dida.

Salvador kan erbjuda många fantastiska upplevelser, och staden blir mycket livlig under fotbollskarnevalen, på grund av den berömda konkurrensen mellan de två rivalerna. Sport Club Vitoria äger Barrado-stadion. Sport Club Bahia spelar sina hemmamatcher på den statsägda stadion. De stora matcherna spelades förr på Fonte Nova-stadion, vilken stängdes 2007 och senare revs. Ingenjörerna använde sig av implosion. En ny arena har byggts upp på samma plats och kommer att stå klar till fotbolls-VM.

Salvador