Staden Rio de Janeiro

Rio de Janeiro är nog den stad som flest personer har drömt om att få besöka någon gång i livet. Den hektiska storstaden som ligger placerad i en vik vid den brasilianska kusten omgärdad av de kända stränderna, allt övervakat av den mäktiga statyen Kristus frälsaren. Rio de Janeiro har cirka 6 miljoner invånare och är Brasiliens mest besöka stad.

Området upptäcktes första gången av portugiserna år 1502 då de av misstag trodde viken var mynningen på en flod. Men det var först år 1565 som staden Rio de Janeiro bildades, namnet betyder januarifloden, vilket var den månad som området upptäcktes. År 1764 blev staden huvudstad i Brasilien och det var här alla beslut fattades. Men under mitten på 1900 talet så insåg man att pengarna inte skulle stanna i turiststaden och därför så byggde man en helt ny stad, Brasilia, där man förlade makten och den politiska styrningen över Brasilien år 1960.

Det påverkade dock på intet sätt stadens popularitet utan man bibehöll ställningen som Brasiliens mest besökta turistmål. Det beror till stora delar på att Rio de Janeiro ligger i mycket vackra omgivningar med magiska landskap som berg, tropiska skog och de vackra stränderna. Stadens historia har även gjort att Rio de Janeiro har ett stort kulturutbud vilket gjort den oerhört populär runt om i hela världen.

Att besöka Rio de Janeiro

Att besöka Rio de Janeiro är magiskt. Inte många städer i världen kan erbjuda en sådan storslagen kombination av mäktiga stränder, vacker natur, modern storstad och flera kulturella evenemang som denna stad. I delen av staden finner man allt man kan önska, shopping, internationella kök från hela världen, nöjen, sevärdheter och massor av historia. I den modernare stadsdelen står skyskrapor tätt intill varandra, mixade med historiska byggnader Här finner man flera stora gator där man kan göra fynd i shoppinggalleriorna eller låta sig underhållas av gatuartisterna.

I de äldre stadsdelarna från tiden då Rio de Janeiro var en portugisisk koloni finner man massor av historiska byggnader, monument och andra sevärdheter. Det som dock fortfarande är lite trist är att de bostadsområden, de så kallade kåkstäderna vid utkanten av staden, har hög kriminalitet, fattigdom, droger och våld. Detta är områden som turister vanligtvis inte kommer i kontakt med och som även bör undvikas om man inte deltar i någon av de guidade turerna som går i området.

En av världens mest fotograferade sevärdhet är den magnifika statyen av Kristus frälsaren som står med utsträckta händer på berget atop Corcovado och vakar över staden. Längs med de långa och breda stränderna råder febril aktivitet från morgon till kväll. Här finns alla vattenaktiviteter man kan önska, massor av mat, dryck och underhållning.

Rio de Janeiro är även värd för världens mest kända karneval som går av stapeln varje vår. Denna karneval besöks av miljontals turister och är en makalös föreställning i dans och uppträdande längs huvudgatorna i Rio de Janeiro. Många väljer även att besöka Rio de Janeiro vid nyår då staden är känd för sin sprakande och livliga nyårsfest.

Till Rio de Janeiro kan man flyga direkt från de flesta länderna i Europa. Från staden finns det även inrikesflyg till alla de större städerna i Brasilien.

Fotboll i Rio de Janeiro

Fotboll är stort i Rio de Janeiro och vart man än går så spelas det fotboll i parker, på stränderna eller på gatorna. Staden har fyra stora fotbollsklubbar, Botafogo, Fluminense, Vasco da Gama och Flamengo. Dessa fyra klubbar tillhör eliten av brasilianska fotbollsklubbar och bara Flamengo ensam har över 30 miljoner fans.

Fotbollen är helig i Rio de Janeiro och det är inte för intet som man en gång i tiden hade världens största fotbollsarena i staden, Maracana, som en gång i tiden rymde över 200 000 besökare. Arenan byggdes ursprungligen för fotbolls-VM i Brasilien år 1950. Därefter har man minskat antalet besökare, då man infört enbart sittplatser av säkerhetsskäl.

Maracana kommer att vara värd för flera av matcherna i fotbolls-VM i Brasilien år 2014. Inför fotbolls-VM så har arenan renoverats och upprustats.