Staden – Porto Alegre

Porto Alegre skiljer från de andra delstatshuvudstäderna i Brasilien med sitt tropiska klimat och sin kultur. Staden grundades år 1742, då immigranter från den portugisiska ögruppen Azorerna kom till staden.  Italienare, tyskar och polacker kom också för att starta ett nytt liv i Porto Alegre, men det var portugiserna som etablerade sig i staden.

Porto Alegre har vissa likheter med Argentina och Uruguay. Dessa två länder har många kulturella aspekter som påminner om kulturen i Porto Alegre. En gemensam nämnare är folkmusik. En annan är traditionen att dricka alkohol, och staden har skapat egna kända lokala drinkar.

Porto Alegre ligger på den östra sidan av Guaibafloden, där även fem andra floder möts. Här finns den enorma lagunen Lagoa dos Patos, med en yta på hela 497 kvadratkilometer. I Porto Alegre finns också mer än 1 miljon träd och det är en av de grönaste städerna i landet. Men den är också centrum för det fjärde folkrikaste storstadsområdet i Brasilien. Över 1,4 miljoner människor lever här.

Temperaturerna i Porto Alegre är behagliga. Medeltemperaturen ligger på 19,5ºC och man har fyra årstider. På sommaren kan temperaturen stiga till över 35ºC. Staden är stolt över sina höga HDI-siffror (Human Development Index).


Fotbollstradition

Fotbollstraditionen i Porto Alegre är uppdelad i två halvor. Gremio Foot-Ball Porto Alegrense bär svarta och blå färger. De röda och vita står för Sport Club International. Dessa två lag hör till de viktigaste klubbarna i brasiliansk fotbollshistoria.

De två klubbarna har vunnit både nationella och internationella cuper. Bland dessa klubbar vann man Toyota Cup, VM för klubblag och Brasiliens Copa Cup-titlar.

Båda klubbarna äger sina arenor med plats för över 50 000 åskådare. Arenorna är Olimpico Monumental och Beira-Rio, vilka ligger cirka 2,5 km från varandra. Beira-Rio kommer att användas under Fotbolls-VM.

Porto Alegre

Porto Alegre