Staden Manaus

Manaus ligger i norra Braslien och brukar kallas för hjärtat av Amazonas då staden ligger precis där floderna Negro och Solimoes, inhemska namn på Amazonasfloden, går parallellt med varandra på varsin sida av staden. Bara denna konstellation i sig som ger staden sin vackra inramning är en sevärdhet nog för att besöka Manaus.

Manaus har idag cirka 1,8 miljoner invånare, 2,4 miljoner med förorter, och är delstaten Amazonas största stad. Faktum är att varannan person i Amazonas bor i Manaus. Manaus har 6 universitet och är därmed den stad som tar emot flest studenter i delstatens Amazonas.

Manaus är omgiven av massor av natur, dels Amazonfloden, som går på båda sidorna om staden utan att mötas, och dels regnskogen som omgärdar staden. Här finns flera naturparker och man har även försökt att bevara mycket natur även inne i staden som innebär att det finns flera lummiga och grönskande stadsparker.

Området började befolkas år 1669 då ett men det skulle dröja till år 1832 då den blev en stad. Då fick den även namnet Manaus, som betyder Gudarnas moder. Staden började dock växa ordentligt förts under 1960 talet då industrin tog en ordenlig fart i staden. Idag har bland annat Nokia, Siemens, Sony och LG fabriker i staden då den finns en skattefri zon. Tillväxten i Manaus är bra och man står för 1,4 procent av Brasiliens BNP. Detta gör att man är det 12 inflytelserikaste staden i Brasilien. Staden exporterar bland annat mobiltelefoner, elektronik och motorcyklar.

Manaus

Manaus

 Besöka Manaus

Manaus är en välbesökt stad av främst eco-turister som vill utforska de vackra naturområdena. Men Manaus har, precis som de flesta andra storstäder, en hel del annat att erbjuda sina besökare. Bland annat har man flera årliga festivaler som exempelvis operafestivalen och Boi-festivalen. Det anordnas även konst, musik och dans festivaler. Det finns teatrar, konserthus och operahus. Här finner man även flera museer där man kan få veta mer om staden Manaus men även mer om Amazonas historia. Staden har även ett många intressanta sevärdheter och byggnadsverk och ett flertal torg och parker. För den som vill shoppa finns både stora shoppingcenter men även en hel del torghandel där man kan hitta flera intressanta saker som knyter an på Amazonas.

Det finns ett bra utbud på restauranger och barer. Internationella nattklubbar och diskotek blandas med inhemska sambaklubbar och musikpubar.

Regnperioden pågår mellan december fram till maj. Då faller häftig nederbörd så gott som dagligen, men i gengäld är det inte så varmt utan temperaturen brukar ligga på mellan 20-28 grader. Under den period det inte är regnperiod så blir det mycket varmt, ofta över 40 grader, hög luftfuktighet och torrt.

Då Manaus har en liten internationell flygplats så är det svårt att hitta direktflyg till Manaus från Europa men man kan mellanlanda eller flyga till någon av Brasiliens större städer och sedan flyga till Manaus med inrikesflyg.

Fotboll i Manaus

Eftersom Manaus är den största och folkrikaste staden i Amazonas så är den även hem för de flesta av Amazonas fotbollsklubbar. De största fotbollsklubbarna är Atletico Rio Negro Clube, Nacional Futebol Clube och Amerika Futebol Clube. Precis som de flesta andra större städer i Brasilien så har Manaus flera fotbollsarenor av vilken Estadio Vivaldao är den största. Estadio Vivaldao har nyligen bytt namn till Arena Amazonia och har blivit utvald att vara värd för matcher i fotbolls-VM i Brasilien år 2014. Inför VM så har arenan upprustats och renoverat och har idag en kapacitet att ta emot 42 600 åskådare.

*Bild/Image: CIAT