Staden – Fortaleza

Staden grundades officiellt som en by i 1726 för att bli huvudstad Ceara 1799. Fortaleza betyder “fästning” på portugisiska. Detta fick bli stadens namn då det under det holländska styret – 1637 till 1654 – byggdes ett stort fort kallat Schoonenborch Fort.

Staden har en 34 kilometer lång och underbar strand. Det är därför som Fortaleza har varit ett av de viktigaste turistmålen i Brasilien. För många är denna stad den främsta turistattraktionen i nordöstra Brasilien. Staden har också utvecklats till att vara ett viktigt ekonomiskt centrum. Det är ett tätbefolkat storstadsområde som rymmer över 2,4 miljoner människor på en yta på 313 kvadratkilometer.

De flesta turistattraktioner i Fortaleza ligger runt dess stränder. Framtidens Strand är ett mycket populärt ställe. Denna plats har enkla kiosker och restauranger. Restaurangerna är byggda direkt på sanden och serverar färska skaldjur, typiska för regionen. Mucuripe Strand är en annan plats känd för sina barer och nattklubbar. Det är också därifrån många fiskare tar sig ut på havet i sina handgjorda träbåtar.  Det är en väldigt naturskön plats och också en plats där man kan köpa traditionellt hantverk och uppleva Brasiliansk dans – på det sätt som vi européer har lärt känna den Brasilianska kulturen.

Sedan några decennier tillbaka har Fortaleza investerat i turistnäringen. The Sea Dragon Konst- och Kulturcenter och Strandparen är två exempel på sådana investeringar. Även Brasiliens största vattenland ligger i denna stad.

Fotbollstradition

Fortaleza är stolt hemstad för två av de mest populära klubbarna i nordöstra Brasilien: Ceara Sporting Club och Fortaleza Sport Club – bägge två ytterst välkända lag med många fans. De två lagen har spelat minnesvärda matcher i nationella tävlingar och Ceara Sporting Club kom tvåa i Copa de Brazil 1994.

Staden Fortaleza erbjuder på två huvudsakliga arenor var matcherna mellan Ceara Club och Fortaleza Sport Club äger rum. Staten äger Placido Castelo stadion, som förkortat kallas bara Castelao. Staden äger även President Vargas stadion. Bägge dessa kommer att vara värdarenor under fotbolls-VM 2014.

Fortaleza

Fortaleza