Staden Curitiba

Staden Curitiba är en av de finaste städerna i Brasilien och ett exempel på resultatet av en stor utveckling inom både ekonomi och industri. Staden har genomgått flera förvandlingar men på ytterst ansvarsfulla sätt. Det förklarades som huvudstad i delstaten Parana 1853. Därefter genomgick staden flera större stadsbyggnadsprojekten vilka syftade till att undvika okontrollerad urban tillväxt. Således har staden mycket bra system för transport och miljöskydd – närmare bestämt så bra att de kan ses som internationella föredömen.

Curitiba är nu den mest folkrika staden i den södra regionen av Brasilien med 1,8 miljoner invånare. Staden befinner sig i centrum av det storstadsområde som rankas som det fjärde över dem som mest bidrar till bruttonationalprodukten i Brasilien. Curitibas administration utvecklar strategier för att bibehålla välfärden för sina invånare, det finns otaliga parker och en stor kulturell aktivitet.

Stadens kulturella rikedom beror till stor del på den massiva invandring som hela södra Brasilien upplevde under 1800-talet. Regionen välkomnade en mängd tyskar, italienare, ukrainare och polacker och resultatet av deras närvaro kan märkas i stadens kulturella profil.

Den stor Tingui parken är en knutpunkt i staden. Tangua, Barigui och Botaniska trädgården är också välkända. En välkänd stadsprofil är en teater byggd av glas med ledningar av järn. Oscar Niemeyer museum, ritat av arkitekten själv,  är också berömd.

Fotbollstradition

Curitiba är känd för sina två traditionella fotbollsklubbar: Coritiba Football Club och Club Atletico Paranaense. Dessa två lag möttes för första gången redan år 1924. Sedan dess har de spelat många underhållande matcher för sina fans.

Coritiba Club erövrade en viktig titel inom fotbollen år 1985. Den äger nämligen Couto Pereira stadion. Den rivaliserande klubben blev nationella mästare 2001 och är stolta ägare av Joaquim Americo stadion. Denna arena revs ned och byggdes upp på nytt med start i 1999. Den anses nu vara en av de mest moderna fotbollsplanerna i Brasilien.

Parana Club är stadens tredje representant. Denna klubb bildades 1989 och skapades genom att man bröt upp två andra redan existerande lag. De två lagen var Colorado och Pinheiros. Så hemmaplanen för dessa klubbar kommer att vara arenan för VM 2014.

Curitiba

Curitiba