Staden – Cuiaba

Cuiaba är huvudstad i delstaten Mato Grosso. Det ligger exakt i mitten av Sydamerika, på 2 000 km avstånd från både Atlanten och Stilla havet. Staden grundades 1719, under den brasilianska guldrushen. Det finns det fler historiska byggnader i staden som är utsedda att vara nationella kulturarv sedan 1992.

För omkring 250 år sedan var denna stad en tyst fläck på den brasilianska kartan. Under 1920-talet förändrades den situationen då den federala regeringen ville ha en expansionsplan mot de inre delarna av landet. Många vägar byggdes och under 30 år ökade befolkningen dramatiskt. År 1960 hade staden bara 57 000 invånare men fram till år 1990 hade befolkningen stigit till 400 000 personer. Den 3538 kvadratkilometer stora området utgör nu hem för 544 737 personer.

Cuiaba är en utmärkt plats för turister. Här finner man Brasiliens viktigaste och mest karakteristiska ekosystem. Detta består av savannerna i Cerrado, våtmarkerna i Pantanal och naturligtvis regnskogen Amazonas. För den massiva närvaron av natur, har staden fått smeknamnet “the Green City”. Det finns några arkeologiskt spännande platser nära staden och en stor nationalpark som lockar tusentals av besökare varje år.

Staden är huvudstad i det som räknas vara Brasiliens hetaste delstat. Bergskedjan blockerar för svalare luft att komma in och under sommaren stiger temperaturen till upp mot 40º C.

 Fotbollstradition

Mixto Esporte Club är en berömd fotbollsklubb från Cuiaba. Den här klubben har sin största fanclub i den mittersta och västra delen av Brasilien. Laget Tiger innehar rekordet för de flesta statliga titlar. Detta lag spelade i den första divisionen för 11 säsonger från 1976 och framåt.

Jose Fragelli stadion var den viktigaste arenan i detta område fram till 2010. Denna arena har 45 000 platser och byggdes 1976. Här har fyra av Brasiliens vänskapsmatcher spelats. Men den här arenan har nu ersatts av Arena Pantanal inför fotbolls -VM 2014.

 

Cuiaba

Cuiaba