Staden Brasilia

Brasilia är en ultramodern stad, belägen i centrum av Brasilien. Den började byggas så sent om1956. Officiellt grundlades staden 21 april 1960 och därefter har den blivit mycket viktig för Brasilien. Det har ersatt Rio de Janeiro som landets huvudstad så Brasiliens centrala administration och politisk makt är har sitt huvudfäste här. Efter självständigheten från kolonialmakterna ville Brasilien flytta sin huvudstad till att inte ligga vid kusten. Därför byggde man Brasilia.

En av stadens slående kännetecken är dess breda avenyer. Dessa vägar omger både offentliga byggnader och dess två huvudsakliga distrikt. Ett distrikt är i norr och den andra mot söder. Dessa områden delas in i olika block och varje block innehåller ett stort antal byggnader. Det centrala torget kallas De Tre Makternas Torg och här ligger huvudkontoret för de verkställande och lagstiftande organen samt den högsta federala domstolen.

Staden har unika arkitektoniska detaljer. Metropolitan Cathedral i Brasilia och Juscelino Kubitschek Bridge är två bra exempel. Arkitekten Oscar Niemeyer utformat dessa två landmärken samtidig som han var en av de mest betydelsefulla stadsplanerarna under planläggningen av Brasilia.

Brasilia är den yngsta staden som har utsetts till att vara en del av världsarvet av UNESCO. Ingen annan stad på världsarvslistan är byggd så sent som på 1900-talet.

Läs mer om staden och även nyttig samhällsinformation om Brasiliens huvudstad på följande sida http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Brasilia.

Fotbollstradition

Brasília är hemstad för två stora fotbollsklubbar som också är konkurrenter: Sociedade Esportiva do Gama och Brasiliense Futebol Club.

Brasilia har en lång tradition av att vara värdstad för stora fotbollsevenemang. Staden var en av värdstäderna för FIFA Futsal -VM 2008 där matchen spelades i en hall som kallas Nilson idrottshall. Den nya arenan är byggd bredvid denna sporthall och den nuvarande VM -stadion kan rymma upp till 70 000 åskådare. Staden har dessutom två andra kända fotbollsplaner.

Brasilia

Brasilia