Det är inte bara upprustning av arenor och transportkommunikationer som är omfattande och kostsamma inför VM i Brasilien. Brasilien rustar även för en omfattande säkerhet inför den månad som fotbolls VM i Brasilien kommer att pågå. Kostnaden för säkerhetsarrangemanget beräknas hamna på cirka 6,5 miljarder kronor.

Det är bland annat de bråk och oroligheter som uppstod under föregående års Confederations Cup som fått polisen att öka säkerheten ordentligt inför VM. I Brasilien är det vanligt med problem i samband med fotbollsmatcher. Förra året dog drygt 30 personer i samband med fotbollsmatcher och många tusentals personer skadades. De demonstrationer som även sker från personer som inte vill att Brasilien satsar 75-100 miljarder kronor på VM är även det ett stort orosmoment inför VM.

Stora investeringar i ny teknik inför fotbolls VM

Detta har inneburit att man har köpt in ny teknik för att underlätta det enorma säkerhetsarbete som kommer att krävas runt om i Brasilien i de städer där VM kommer att spelas. Bland annat har Brasilien köpt in ett robotsystem från Svenska Sabb för cirka 80 miljoner kronor. Det handlar om RBS 70 som är ett robotsystem som används för att kunna försvara sig mot helikopterattacker, flygplan och missiler.

Man har även köpt in två stycken drönare från Israel för drygt 150 miljoner kronor. Dessa drönare ska användas för att övervaka arenor, platser och spelarbussar under matchdagarna. Drönarna kommer att vara obeväpnade men kommer att både övervaka i realtid men även spela in händelser som kan få betydelse i senare skede.

Från USA har man beställt totalt 30 stycken robotar, den så kallade Packbot, som kan filma, undersöka utrymmen, bilar och även användas för att flytta farliga föremål. Kostnaden för dessa 30 robotar beräknas landa på cirka 47 miljoner. Robotarna ska användas av patrullerande polis för att undersöka olika platser och forsla bort främmande föremål som kan upplevas som farliga. Robotarna har både videokamera och GPS och fjärrstyrs av en förare.

Under matchdagarna kommer det att vara omfattande övervakning på arenor men även finnas kravallpoliser i beredskap. Bevakning kommer att ske både på arenorna, utanför och på platser anslutning till arenorna. Rigorös övervakning av spelarbussar som kör till och från arenorna och spelarna och deras bosättningar kommer även ske.

År 2016 så kommer Brasilien arrangera olympiska spelen och inför detta så kommer fotbolls VM vara en måttstock för om Brasiliens omfattande säkerhetsarrangemang är tillräcklig. Man uppskattar att över 100 000 poliser, militärer och andra kommer att finnas tillgängliga för att garantera säkerheten för spelare, besökarna och invånarna under denna månad som VM pågår.

Polisen kommer även aktivt att arbeta för att hålla kriminaliteten nere under VM. Brasilien har ganska hög kriminalitet generellt i vissa områden och det finns en problematik som främst handlar om droger och personrån. Normalt är det inte farligt att besöka Brasilien så länge man håller sig undan från kåkstäderna och vissa stadsdelar men det finns dock en risk att det kan bli oroligt även på arenorna, framförallt när det brasilianska landslaget spelar sina matcher.

brasilien säkerhet2

 

 

 

 

 

 

 

Källa: http://nyheter24.se/sport/fotboll/763941-brasilien-koper-dronare-infor-fotbolls-vm

Källa: http://www.di.se/#!/artiklar/2014/3/3/sa-ska-saab-skydda-messi