Staden – Recife

Recife är huvudstad i delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien. Den kallas “huvudstaden i nordost”. Staden är centrum för landets fjärde största storstadsområde, men har en mycket sparsam betydelse för regionen.

Recife är det portugisiska ordet för “rev”. Under många år var denna stad främst en hamnstad, som anslöt byn Olinda till Atlanten. De nederländska immigranterna i nordöstra Brasilien utvecklade staden och det holländska företaget West India Company dominerade regionen. År 1637 fick Recife en holländsk guvernör, greve Johan Maurits, som började bygga broar, kanaler och vägar. Han grundade också staden Maurits, som blev huvudstaden i de nederländska kolonierna. Maurits var guvernör fram till år 1644. Staden Recife behöll sitt arkitektoniska arv och kallades senare “det brasilianska Venedig”.

Det finns några imponerande stränder i området kring staden. Boa Viagem är en berömd urban strand i regionen. Porto de Galinhas-stranden är också en mycket populär turistattraktion och ligger 70 km från Recife. Staden hade förr i tiden holländska bosättare. Här levde även immigranter från andra länder, vilka har gett staden olika historiska inslag. Fästningen Forte Orange och staden Olinda har varit världsarv sedan 1982.

Karnevalstiden är den bästa tiden i Recife och Olinda. Man kan se den traditionella kulturen i regionen när stadens gator fylls med musik och rytmer. Du som gillar gatuparader ska inte missa Dawn’s Rooster (morgonparaden), vilken lockar 2 miljoner människor som dansar på gatorna.

Recife och fotbolls-vm

Recife är ett himmelrike för fotbollsälskare. Ingen annan stad har så många fotbollsfans och det finns tre stora fotbollsklubbar i staden. Det är svårt att säga vilken som är den mest populära. Sport Club do Recife, Santa Cruz Futebol Clube och Clube Nautico Capibaribe har alla en stor fanskara. Alla kommer dock att samarbeta kring det enorma arrangemang det innebär att iscensätta ett fotbolls-VM.

De tre lagen har delat härliga stunder inom brasiliansk fotboll. Samtliga tre klubbar har sin egen arena. Arenorna är Ilha do Retiro, Arrudao och Aflitos. Delstatsregeringen beslöt dessutom att bygga en ny arena för Fotbolls-VM – Arena Pernambuco.
Mycket av fotbolls-VMs viktigaste händelser kan man utgå från kommer att utspela sig här.

 

Recife

Recife