Irland v Sverige 13 juni 2016

Klockan 18 ikväll spelar Irland v Sverige på Stade de France i Saint-Denis. Med Belgien och Italien i gruppen blir det en kamp lagen emellan om tredjeplatsen. Tre poäng mot Irland och vägen ligger öppen mot åttondelsfinalen – problemet är att utgångsläget är det samma för Irland. Vid publicering har Erik Hamrén fortfarande inte presenterat startelvan, han är inte heller skyldig att göra det förrän senast timmen innan avspark – redan igår kom dock uppgifter som säger att Victor Nilsson Lindelöf bildar mittbackspar med Andreas Granqvist istället för Erik Johansson. Nilsson Lindelöf har imponerat under våren i Benficas försvarslinje, och hans uppoffrande spel har inte gått europeiska storklubbar obemärkt förbi. Förra sommaren vann Nilsson Lindelöf EM-guld med U21-landslaget, att spela i A-landslaget är dock något annat. Matchen mot Irland blir ett elddop – så även för Oscar Lewicki som förmodas starta på mittfältet jämte Kim Källström om inte Albin Ekdal är redo för 90 minuter efter sin blöta kväll i Hamburg.

Sverige har vunnit två av sina fem senaste matcher mot Irland. Senast Irland och Sverige spelade mot varandra var 2013 i VM-kvalet. Robbie Keane gav Irland ledningen i den första halvleken, Johan Elmander kvitterade innan halvtid och Anders Svensson avgjorde tio minuter in i den andra halvleken. Mycket har hänt sedan dess – Keane är inte längre självskriven i den irländska startelvan och Elmander samt Svensson har gjort sitt i det svenska landslaget. Den senare har även gjort sig ovän med förbundskapten Erik Hamrén sedan han yttrat sig negativt om dennes ledaregenskaper. Under tiden som förbundskapten har Hamrén ofta talat om shining, att landslaget behöver shining, karisma och utstrålning, för att konkurrera i världsfotbollen – och kanske är det just vad som behövs för att besegra Irland i EM. Zlatan Ibrahimovic har shining, likaså John Guidetti. Vem av Zlatan och Guidetti avgör mot Irland ikväll?

Tänker du spela på Irland v Sverige? Spelbolagen håller Sverige som klar favorit – oddsen 3.60 på Irland och cirka 2.30 på Sverige. Den största skillnaden lagen emellan är Zlatan Ibrahimovic – hos Betway kan du spela på att han gör mål under ordinarie matchtid till 2.20. Intressant är att Shane Long ger 2.50. Är inte skillnaden mellan Zlatan och Shane Long större än så? Säsongen 2015/16 gjorde Zlatan 38 mål i ligan för sitt Paris Saint-Germain, Shane Long gjorde blott tio mål på 28 matcher för Southampton i Premier League.