Gary Lineker är en engelsk före detta fotbollsspelare, född i Leicester 1960. Han är en av de bästa engelska fotbollsspelarna någonsin och har bland annat det engelska målrekordet i fotbolls-VM med totalt tio gjorda mål. Han är en av mycket få spelare som aldrig blivit tilldelad ett gult eller rött kort. Lineker anses ha stått på toppen av sin karriär under VM 1986. England hamnade i ett tufft läge i sin grupp efter att ha förlorat mot Portugal med 1-0 i den första matchen. I match nummer två blev man återigen mållösa efter att ha spelat oavgjort mot Marocko. I den tredje matchen mot Polen visade dock Gary Lineker sina kvaliteter och gjorde det snabbaste hattricket någonsin i VM-sammanhang. Det var även första gången en engelsk spelare lyckades göra tre mål i en match i fotbolls-VM. England vann med 3-0 och gick vidare till åttondelsfinal.

Utslagna mot Argentina

I åttondelsfinalen mötte England Paraguay och tog ännu en komfortabel 3-0-seger. Lineker gjorde två mål i matchen och var planens bästa spelare. Den efterföljande kvartsfinalen mot Argentina skulle komma att bli en klassiker av flera anledningar. Maradona gjorde två mål, var av ett kom till med hjälp av ”Guds hand”. Det andra var en briljant soloräd genom halva engelska laget. Argentina vann till slut matchen med 2-1 och Lineker gjorde Englands enda mål. Han stannade därmed på sex gjorda mål i VM-turneringen 1986 och blev mästerskapets skyttekung. Detta är hittills den enda gången en britt vunnit denna utmärkelse.

Övrigt

Lineker deltog även i VM 1990 och gjorde fyra mål i turneringen. England blev utslagna efter straffar mot Västtyskland som samma år blev världsmästare för tredje gången. Gary Linekers kommentar om matchen har blivit ett av fotbollsvärldens mest klassiska citat: ”Fotboll är ett enkelt spel: 22 spelare jagar bollen under 90 minuter och till slut vinner alltid tyskarna.”