Fotbolls-VM från 1930 till 2014

Uruguay fick äran att arrangera fotbolls-VM 1930, det första världsmästerskapet. Internationella fotbollsförbundet ansåg att landet förtjänat att arrangera mästerskapet genom att dominera den internationella fotbollsscenen under 1920-talet. Uruguay firade dessutom 100 år av självständighet samma år. Mästerskapet har arrangerats vart fjärde år sedan dess, med undantag för 1940-talet när världskriget kom emellan. Sverige var värdland 1958 och besegrades av Brasilien i finalen.

Brasilien var värd för det senaste mästerskapet som spelades sommaren 2014. Tyskland tog sig fram till och igenom finalen på övertygande sätt och kunde till slut besegra Argentina i förlängningen. Värdlandet Brasilien slutade fyra efter tillrättavisningar av Tyskland och Holland i semifinal respektive match om tredjepris. Turneringen blev en succé på flera sätt. Framför allt visade det sig att mindre fotbollsnationer tagit sjumilakliv i det dolda, vilket nationer som Italien och Uruguay fick erfara.

Kommande världsmästerskap spelas i Ryssland 2018. Den inledande matchen spelas 14 juni och finalen spelas 15 juli på Luzhniki Stadium i Moskva. För att kvalificera sig till mästerskapet behöver landslagen ta sig igenom kvalturneringar som arrangeras av fotbollsförbunden för respektive kontinent. När krutröken lagt sig kommer 32 nationer stå redo för det tjugoförsta världsmästerskapet i fotboll. Mästerskapet är fördelat på elva spelorter, däribland städerna Moskva och St. Petersburg.

Sverige gör Bulgarien, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna och Vitryssland sällskap i grupp A i VM-kvalet. Sverige inleder kvalet på Friends Arena 6 september 2016 och avslutar på Amsterdam Arena 10 oktober 2017. Det europeiska VM-kvalet består av 54 nationer fördelade på nio grupper. Det finns två möjligheter att ta sig till VM-slutspelet i Ryssland – antingen som gruppsegrare eller soem en av mästerskapets åtta främsta grupptvåorna. De bästa tvåorna spelar playoff om fyra platser. Sverige står inför en svår uppgift med länder som Frankrike och Nederländerna i gruppen.

Fotbolls-VM