Fotbolls-VM 2014

Fotbolls-VM 2014 kommer att hållas i Brasilien. Det världsmästerskap i fotboll som äger rum i Brasilien 2014 är den 20:e upplagan av turneringen och det kommer att bli den första gången ända sedan 1978 som fotbolls-VM arrangeras i Sydamerika. Det kommer att bli en folkfest utan dess like med tanke på hur stor fotbollsnation som Brasilien är. Landet har faktiskt tagit hela nio medaljer i fotbolls-VM under årens lopp och av dessa har hela fem stycken varit guldmedaljer. Faktum är att det är svårt att kvalificera in sig till fotbolls-VM med tanke på att det endast finns 32 platser i slutspelen och över 200 länder som gärna vill knipa sin plats. Trots detta så är Brasilien det enda land som har lyckats delta i samtliga fotbolls-VM hittills och självklart kommer de att vara med och fighta om segern även i fotbolls-VM 2014. Det är många av världens storspelare i fotboll som kommer just från Brasilien, några av de mest kända är Ronaldo, Pelé och Romario. Fotbolls-VM arrangerades i Brasilien även 1950 och då förlorade värdlandet mot Uruguay inför nästan 200 000 åskådare. På den tiden spelades finalmatchen på Maracanã stadion som ligger i Rio de Janeiro och även 2014 kommer den avslutande finalmatchen att spelas på samma arena.

Historia bakom turneringen

Fotbolls-VM är världens största arrangemang, till och med större än sommar-OS. Idén bakom turneringen ligger FIFA för. FIFA grundades 1904 och det var 1930 som den första världsmästerskapen i fotboll anordnades i Uruguay med 13 deltagande lag. Anledningen till att det blev just Uruguay som var det första värdlandet var för att Uruguay var det land som varit bäst på fotboll under hela 1920-talet. Fotbolls-VM arrangeras var fjärde år.

Så här går det till

Fotbolls-VM 2014 kommer att spelas i 12 brasilianska städer, nämligen följande, med arenans namn inom parantes.

 • Rio de Janeiro (Maracanã)
 • Belo Horizonte (Mineirão)
 • Brasilia (Estadio Nacional de Brasilia)
 • Cuiaba (Arena Pantanal)
 • Curitiba (Arena de Baixada)
 • Fortaleza (Castelão)
 • Manaus (Arena de Amazonia)
 • Natal (Arena das Dunas)
 • Porto Alegre (Estadio Beira-Rio)
 • Recife (Cidade de Copa)
 • Salvador (Bahia Arena)
 • São Paulo (New Corinthians Stadium)

 

Totalt är det 32 stycken landslag som kommer att möta varandra i huvudturneringen i Brasilien, som spelas under en månad i juni och juli 2014. För att ta sig dit måste man kvala in sig. Totalt är det omkring 200 olika landslag som spelar mot varandra i kvalspelen. Kvalspelen till fotbolls-VM 2014 spelas under hösten 2012 och hösten 2013. Endast värdlandet är direktkvalificerat in till fotbolls-VM 2014. Än så länge är det endast fyra länder som är kvalificerade till fotbolls-VM 2014 i Brasilien, förutom värdlandet, nämligen Iran, Japan, Sydkorea och Australien. Kvalspelen till fotbolls-VM 2014 spelas i olika grupper. Vinnarna i de nio olika grupperna är direktkvalificerade och resten av platserna spelar de bästa grupptvåorna om. Europa har totalt 13 av de 32 platserna i slutspelen till fotbolls-VM 2014, vilket är mest av alla världsdelar.

Sveriges väg till fotbolls-VM 2014 i Brasilien

För Sveriges del började kvalet mot fotbolls-VM 2014 redan den 11 september 2012. Den första matchen spelades hemma mot Kazakstan och den avslutande matchen i kvalet kommer att spelas den 15 oktober 2013 mot Tyskland. Sverige tillhör grupp C i kvalspelet till fotbolls-VM 2014.

Fotbolls-VM 2014

Fotbollsvm