Förberedelserna inför fotbolls-VM 2014 är i full gång. Brasilien kommer att stå som stolt värd för denna stora fotbollshändelse. Nyligen talade Jerome Valcke – FIFAs generalsekreterare – om förberedelserna av arenorna inför fotbolls-VM i Brasilien. Han sa att iordningställandet av arenorna nu är i slutskedet. FIFA lägger stor vikt vid utformandet av arenorna. Så arbetet pågår för fullt. Denna förberedelse kommer att ha flera effekter för Brasilien och dess folk.

För närvarande är FIFA främst intresserad av iordningställandet av arenorna i Brasilien. Organisationen kan – om nödvändigt – hjälpa Brasilien att genomföra sina förberedelser inför fotbolls-VM på ett bra sätt. Utan arenorna kan det inte bli något fotbolls-VM. Det är därför det är nödvändigt att avsluta iordningställandet av arenorna i tid. Dock kan ju inte bra arenor enbart göra ett framgångsrikt fotbolls-VM. Det finns många fler aspekter kring fotbolls-VM 2014. Lagen behöver särskild utrustning och säkerhet. Allmänheten behöver anläggningar. Medierna behöver kommunikationsmöjligheter. Flygplatserna ska drivas smidigt och väl. Logi är en annan stor aspekt. Och detta är bara början på allt som måste hinna bli klart – och som sedan måste rinna friktionsfritt.

En uppskattning har gjorts kring kostnaderna för konstruktion och ombyggnad av arenorna för 2014 års fotbolls-VM: runt 6,4 miljarder kronor. Arenorna kommer att uppgraderas och renoveras. Landet behöver dessutom spendera många miljoner på flera andra infrastrukturprojekt. Behovet är enormt. FIFA finns tillgängliga för Brasilien; att förvalta medel och ansvar för så enorma projekt. De satellitövervakar bland annat det pågående arbetet kring iordningställandet av arenorna.

Det brasilianska fotbollsförbundet anser att de har allt under kontroll inför 2014 års fotbolls-VM. Nationen är utmärkt rustade och kommer att vara klara i tid till fotbolls-VMs första avspark. De vill behålla sin heder som värdland. De försöker göra sitt bästa för att få allt gjort innan festen börjar.

Brasilien tror nu att de kommer att få investeringar gjorda utifrån under de kommande åren. De hoppas att 2014 års fotbolls-VM kommer att ge en tillväxt av investeringar. Samhället kommer att dra nytta av den stora händelsen och dess konsekvenser. Brail kommer att bli mer globaliserad. Fotbolls-VM är inte en enstaka händelse. Den är ansluten till många evenemang och företag. Nationen kommer att förvandlas positivt; råder den allmänna uppfattningen och förhoppningen i landet.

Arenan vid Fortazela var den första arena att bli klar – som kommer att användas vid 2014 års fotbolls-VM. Den 27 januari 2013 öppnades arenan efter ombyggnad. Där spelades då två matcher mellan två lokala lag. Den 3 februari, 2013 var så Mineirao stadion klar. Arena efter arena blir nu klara inför fotbolls-VM.

När Valcke talade om iordningställandet av arenorna i Brasilien, nämnde han också förlusten av den Brasilienska fotbollslegenden Gilmar dos Santos Neves. Han var målvaktunder under fotbolls-VM 1958 och 1962 och blev en stor förebild. Dessa två fotbolls-VM vann Brasilien, så Valcke passade på att hylla denna spelare.