Den egyptiska huvudstaden Kairo var nyligen värd för lottningen till den tredje och fjärde kvalificeringsrundan  inför fotbolls-VM . Denna händelse ägde rum den 16 september 2013. Med under lottningen var FIFAs direktör Mustapha Fahmy och FIFAs vicepresident Issa Haytou. Där hittade man också många tränare och nationella representanter för de olika länderna som medverkar under fotbolls-VM. Däribland Egyptens och Burkina Fasos huvudtränare.
Ledare för lottningen var Gordon Savic, chef för kvalificeringsarrangemangen inför fotbolls-VM. Dragningen lär ha varit mycket spännande .

De tre arabländerna Egypten, Tunisien och Algeriet kommer – till mångas lättnad – att slippa möta varandra i kvalspelen. Egypten kommer att spela mot Ghana, Tunisien kommer att spela mot Kamerun och Algeriet kommer att möta Burkina Faso. Det är i dessa ställningar som arabländerna startar inför fotbolls-VM. Det finns två afrikanska länder med i sammanhanget också. Nigeria kommer att spela mot Etiopien och Senegal kommer att utmana Elfenbenskusten.
Den första och andra etappen av dessa kvalmatcher inför fotbolls-VM kommer att äga rum i mitten av oktober. De övriga matcherna kommer att spelas i den tredje veckan i november. Datumen för
matcherna har redan fastställts.

Egyptens fotbollsförbund meddelade att de var glada att få spela kvalmatch med Ghana. De sa även att de inte hade några problem att möta något särskilt lag. Dock ville de gärna spela i sitt hemland. Nu måste därför den egyptiska regeringen åtgärda de problem som skulle kunna uppstå om detta skulle bli aktuellt, så att detta kan ske på Cairo International Stadium. Algeriska fotbollsförbundets president var nöjd efter lottningen. Han ville gärna slippa att ha två arabiska lag att konkurera om en plats inför fotbolls-VM. Han sa att eventuella politiska spänningar i arabländerna därmed kan undvikas. Det algeriska laget kommer att vara redo för fotbolls-VM.

Alla de arabiska lagen gör sig nu redo för sina kvalmatcher. Några av lagen kommer att locka många fans till arenorna . Exempelvis kommer det egyptiska laget att kunna påhejas av många av sina fans då deras match kommer att spelas på deras hemmaarena . De andra lagen förbereder sig också för att kunna visa upp sina bästa takter.
Varje lag kommer att använda sina styrkor på  bästa sätt under fotbolls VM och kvalmatcherna inför fotbolls-VM. Samtliga arabiska och afrikanska lag meddelar att de nu förbereder sig för att leverera en underhållande show  för alla sina fans.

Efter dragningen påpekade Gordon Savic, chefen för dragningen, att de tio lagen måste respektera fair play policyn som råder, och att detta är något viktigt som alla måsta fortsätta respektera under både kvalmatcher och själva fotbolls-VM. Han hoppas att matcherna kommer att bli bra och underhållande samt att de spelas i vänskaplig anda.
De afrikanska lagen som försöker ta sig till fotbolls-VM kommer att få den hjälp de behöver för att klara arrangemangen som behövs för att ordna sina kvalmatcher.

Irak är ett av de arabiska länderna  som tyvärr inte lyckades kvala in till fotbolls VM, men som nu satsar på de Asiatiska mästerskapen.