Brasilien gör sig redo för fotbolls-VM genom dopingkontroll

Fotbolls VM närmar sig. En folkfesternas folkfest – världen över. Men alla fester har en skugga. Här heter skuggan doping.  Alla som älskar fotboll vet dock att spelarna måste gå igenom dopingkontroll inför fotbolls-VM. Nu är frågan om Brasilien – världnationen för  fotbolls-VM 2014 – är redo för denna stora uppgift. Vi kan redan nu ta del av deras förberedelser kring dopingkontroll.

Det är så att det labb som fått i uppdrag att genomföra dopingkontrollerna under VM har blivit underkänt. Därför är läget så att Brasilien behöver hjälp från andra för att klara av det som krävs för att kunna hålla fotbolls-VM. Brasilien kommer inte att kunna hantera  dopingtester själva för fotbolls-VM, så nu söker Brasilien hjälp för att kunna genomföra sitt stora fotbollsevenemang.

Associated Press rapporterar att Brasilien försöker inrätta ett nytt labb för dopingkontroll innan det är dags för fotbolls-VM . Detta labb har nu etablerats i Rio de Janeiro och ska i förlängningen vara redo att ta hand om dopingkontrollerna under olympiska spelen 2016. Detta är goda nyheter för fotbolls-VM 2014 – förutsatt att det hinner bli klart tills dess . Det är nödvändigt att labbet blir mer färdigt än det är idag för att kunna hantera fotbolls-VM när det väl har startat.

Den nya labbet har ett påtagligt problem . Den nya byggnad labbet ska inhysas i behöver mer tid att bli klart och då kan inte labbet fungera fullt ut. En tjänsteman med insyn i verksamheten gav lite information i ärendet och säger att den nya byggnaden kommer att vara klar i april 2014, vilket är lite för sent för att kunna hantera fotbolls-VM 2014.

Många anser att detta är ett stort problem, men de som är ansvariga för fotbolls-VM i Brasilien tror däremot inte att detta ska orsaka några problem – och att allt kommer att lösa sig innan mästerskapen sätter igång på allvar.

Den ansvariga i Brasilien vill nämligen inrätta ett tredje laboratorium på en annan plats i landet – utöver det som är underkänt och det som inte ännu är klart. De ansvariga kommer att använda brasiliansk utrustning för att samla in blod- eller urinprov.
Det som sedan planeras är att ett labb i Schweiz ska kunna övervaka provtagningen under fotbolls-VM varefter de ansvariga kan ta hjälp från andra europeiska och amerikanska labb för att analysera testerna. På så sätt kan dopingkontrollerna göras fullt ut, trots att inget fullständigt labb finns klart i landet vid tiden för fotbolls-VM.

Under hela fotbolls-VM räknar man med att det kan behöva göras hela 900 tester på de olika spelarna från deltagarländerna. Dessa tester kommer att genomföras under fotbolls-VM enligt de regler som satts ut och kommer inte att innebära några problem, lovar de ansvariga för mästerskapen. Vissa tester kommer att genomföras redan innan fotbolls-VM startar.
Vill du läsa mer om fotbolls-VM och de förberedelser som görs kring både dopingkontroll och övriga föreberedelser inför denna internationella folkfest, så kan du bland annat kolla på www.eurosport.se/fotboll/grekisk-fotbollsspelare-testas-positivt-for-dopning_sto3613358/story.shtml