Det är ord och inga visor när Brasiliens förbundskapten Luiz Felipe Scolari håller presskonferens inför ett fullsatt lokal där journalister från hela världen trängs tillsammans med 31 stycken tv-kanaler. Brasiliens förbundskapten ska presentera sista laguttagningen innan VM inför den sista vänskapsmatchen mot Sydafrika, som spelas den 5 mars, och denna laguttagning kommer att ge en indikation på vilka som kommer att vara med i den slutgiltiga truppen som ska spela i VM.

Det som alla var nyfikna kring var främst om den mycket skickliga målvakten Júlio César skulle bli uttagen i truppen. Júlio César, som tidigare vaktade målet i Queens Park Rangers, där han dock varit petat hela säsongen, gick nyligen gick till Toronto och har inte riktigt funnit matchformen ännu. Förhoppningarna är att han ska hinna med att spela några matcher innan VM börjar så han får tillbaka sin matchform. Men förbundskaptenen Scolari är inte orolig, Júlio César är lika bra både med och utan matcher i kroppen. Han spelade för Brasilien i matcherna mot Honduras och Chile i november förra året och enligt Scolari så visar Júlio César på att han har blixtsnabba reflexer och gjorde en stabil insats samtidigt som han fysiskt är i toppform. Så mycket talar för att Júlio César kommer att finnas med i Brasiliens VM-trupp i sommar.

Dock verkar Brasilien inte lida någon nöd på stjärnspelare. Flera andra stora spelare är inte uttagna till vänskapsmatchen i Sydafrika och mycket talar för att dessa kan komma att petas inför VM. Det handlar om stjärnor som bland annat Lucas i PSG, Robinho och Kaká från Milan.

Bara gud har en given startplats

Men som förbundskaptenen Scolari uttrycker sig, det är bara gud som har en given startplats i truppen, alla andra måste kämpa och visa sig vara värdiga att få representera Brasilien i VM.

De 16 spelare som presenterades under presskonferensen och som var uttagna till den sista matchen innan VM är alla spelare som spelar utomlands. Senare i februari kommer truppen att kompletteras med några inhemska spelare från de brasilianska klubbarna där bland annat målvakten Jefferson från Botafogo spekuleras vara en av de spelare som kommer ta plats i truppen.

Brasilien är storfavoriter till att vinna VM och något nederlag som det som skedde år 1950, när Brasilien arrangerade VM förra gången, vill man inte vara med om då Uruguay snuvade Brasilien på guldet genom att vinna finalen. Under detta VM är det mycket som står på spel och det finns många skäl att vinna, inte bara för att man spelar på hemmaplan. Det är bland det brasilianska fotbollsförbundet som firar 100 år detta år samtidigt som det är det 20:e världsmästerskapen som FIFA arrangerar och det vore en stor ära om Brasilien lyckades fira detta med ett VM guld.

Men det finns även politik inblandat. Ombyggnationer och nybyggnationer av arenor och infrastruktur har kostat Brasilien närmare 100 miljarder kronor. Pengar som många anser kunde ha använts till viktigare saker. Detta är en investering som brasilianarna lättare kommer acceptera om Brasilien bärgar guldet i juli år 2014.

Den sista uttagna brasilianska truppen innan VM består bland annat av…

Julio Cesar – Queens Park Rangers
Thiago Silva – Paris Saint-Germain
David Luiz – Chelsea
Dante – Bayern München
Daniel Alves – Barcelona
Rafinha – Bayern München
Marcelo – Real Madrid
Luiz Gustavo- Wolfsburg
Fernandinho – Manchester City
Paulinho – Tottenham
Ramires – Chelsea
Oscar – Chelsea
Willian – Chelsea
Neymar – Barcelona
Bernard – Shakhtar Donetsk
Hulk – Zenit

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/landslagsfotboll/article18343498.ab