Avsparken i den första VM-matchen närmar sig med stormsteg, men fortfarande är mycket inte klart samtidigt som det råder oroligheter och det finns praktiska problem att hantera. Om drygt 4 månader, den 12 juni, spelas invigningsmatchen mellan Brasilien och Kroatien på Arena de São Paulo i Sao Paolo. Arena de São Paulo är en av de nybyggda arenorna som uppförts inför VM men för bara två månader sedan rasade stora delar av arenan efter att en kran kört in i arenan. I samband med olyckan så dog två stycken byggnadsarbetare.

Det är fler arenor som inte är klara, ytterligare 5 arenor som har byggts nya eller genomgår omfattande upprustning är inte heller klara. Vissa arenor ser ut som slagfält medan andra har detaljer som inredning och utsidans naturområden kvar att återställa. Med den korta tidsfristen som råder, om 4 månader måste det stå klart, så är många oroliga för att någon eller flera arenor inte blir klara. Byggansvariga och myndigheter lovar dock att det ska stå klart till VM men samtidigt så ruvar byggnadsarbetarna på att begära löneförhöjningar, då det är ett gyllene tillfälle då strejker inte är något som någon vill ha just nu.

Byggandet av arenor och andra byggnader inför VM i Brasilien har varit omfattande. Notan för förberedelserna inför VM beräknas landa på närmare 100 miljarder kronor. Det är betydande summor som många i Brasilien kunde ha använts inom andra eftersatta områden. Detta har lett till att betydande demonstrationer och prostester har skett mot VM i Brasilien. Dessa protester stöds av vissa fotbollsspelare, artister och folk från alla samhällsklasser. Demonstrationerna har vid flera tillfällen urartat och för bara några dagar sedan greps 128 personer i Sao Paolo i samband med en demonstration mot fotbolls-VM, enligt TT.

Andra brister som kan leda till problem under VM

Under tiden VM pågår, mellan den 12 juni fram till den 13 juli, så kommer alla banker, postkontor, myndigheter och skolor att vara stängda i de 12 städer som matcherna spelas. Man vill att alla brasilianer ska ha möjlighet att kunna se fotbollsmatcherna i VM och delta i fotbollsfesten i varje stad. Problemet att stänga ned banker, postkontor, myndigheter och skolor i Brasiliens 12 största städer kommer förstås att få konsekvenser, både direkt men även på sikt.

Man räknar med att cirka 1 miljon personer kommer att resa till Brasilien under VM för att delta i fotbollsfesten och se fotbollsmatcher. Man uppskattar att totala mängden resande med inrikesflyg kommer att öka till cirka 4 miljoner resenärer per dag. Detta skrämmer många då de flygplatser som hanterar inrikesflyget ofta har stora störningar under normala fall. Bristfälliga toaletter, förseningar och stor oreda är vardagsmat på flera av flygplatserna. Trots att man har leasat ut driften av flygplatserna till externa företag så kommer inga förbättringar att hinna göras förrän till OS år 2016.

Sammantaget råder en hel del osäkerhet kring mycket och det finns även en del osämja inför VM det kan leda till att det blossar upp oroligheter inför och under VM. Samtidigt så är alla brasilianer fotbollsälskare och ingen är egentligen ledsen för att Brasilien anordnar VM, dock har man synpunkter på de kostnader som läggs ned på VM. Men det finns ljus i mörkret, förra VM som spelades i London innebar att London gick med nära 100 miljarder i vinst. Så det kan se ut som att regeringen i Brasilien har möjlighet att både äta kakan och ändå ha den kvar, annars är det nog bara en vinst av mästerskapet som kan rädda regeringen kvar vid makten då regeringsvalet också sker i år.